У Римі зняли фільм про Папську українську колегію святого Йосафата
  • Срд, 07/03/2018 - 15:37

Презентація короткометражного фільму «На пагорбі Джаніколо», який розповідає історію Папської української колегії святого Йосафата в Римі та змальовує її сьогодення, відбулася в 11 лютого 2018 року в цій Колегії. Розташована на Джанікольському пагорбі, який був у старовину західним оборонним бастіоном міста, зовсім близько від головної святині Католицької Церкви – базиліки Святого Петра у Ватикані, ця Колегія була одним з важливих осередків Української Греко-Католицької Церкви в Європі та місцем виховання інтелектуальної й духовної еліти цієї Церкви як в Україні, так і країнах діаспори.

Будучи заснованою у 1897 році папою Левом ХІІІ як семінарія для виховання і навчання майбутніх греко-католицьких священиків з Галичини, першим осідком вона мала будинок при церкві святих Сергія і Вакха (площа Мадонна деі Монті, 3), а новий осідок на Джаніколо колегія отримала щойно у 1932 році. І, власне, з нагоди 85-річного ювілею існування колегії на Джаніколо був знятий цей фільм.

Фільм зняли студенти соціальної комунікації при Папському університеті Святого Хреста у Римі восени 2017 року.

У фільмі автори шукають відповідей на чотири запитання.

  • Якою була історія колегії?
  • Яким є її сьогодення?
  • Хто тут навчається?
  • І для кого?

Для отримання відповідей вони звертаються до творців історії та сьогодення Колегії: від відомих випускників, нинішніх студентів і ректора – до Глави й Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука та префекта Конгрегації для Східних Католицьких Церков Кардинала Леонардо Сандрі.