У Римі звучала українська коляда
  • Птн, 27/12/2013 - 11:06

Понад півтори тисяч українських мігрантів Італії здійснили спільне паломництво до папської базиліки Святого Івана  Хрестителя, катедрального храму єпархії Рима. Проща відбулась 26 грудня, на другий день Різдвяних свят за григоріанським календарем.

З цієї нагоди українські паломники мали можливість молитися Божественну Літургію, яку з благословення владики Діонісія (Ляховича) очолив о. Марко Семеген, Пасторальний координатор. У богослужінні взяли участь о. Генезій Віомар, головний настоятель василіанського Чину, о. Луіз Касіян, ректор українського інституту Св. Покрови, душпастирі українських громад Італії, священики-студенти та семінаристи, котрі навчаються в різних папських університетах Рима. Розділити різдвяну радість з українськими мігрантами прийшли монахи та монахині різних монаших спільнот УГКЦ, а також посол України при Апостольській Столиці Тетяна Іжевська. Супроводжував богослужіння  хор парафії св. Сергія і Вакха.

«Традиція проведення різдвяних прощ вже стала невід’ємною частиною духовного життя українських мігрантів. Наші вірні чисельно беруть участь в паломництва, це єднає їх у спільній молитві. Цьогоріч ми молилися за нашу батьківщину, за людей, які стоять на майданах, за всіх, кому небайдужа доля україни», - розповідає о. Іван Кулик, парох української парфії св. Сергія і Вакха в Римі.

Після богослужіння паломники зібралися біля центрального входу до собору для спільної коляди та побажання веселих різдвяних свят.

Додамо, що різдвяні паломництва українських мігрантів Італії відбуваються до різних папських соборів м. Рима. Базиліка св. Івана Хрестителя, відома як Латеранський собор, є катедральним храмом  єпархії Рима, а також першою кафедрою Святішого Отця. Однією з найдорогоцінніших реліквій собору є частинки стола, за яким, згідно передання, Ісус Христос здійснив Тайну Вечерю разом із своїми апостолами.

Джерело: www.chiesaucraina.it