У римських катакомбах виявили найдавніше зображення Вознесіння
  • Втр, 15/06/2021 - 15:22

У катакомбах Vigna Charaviglio, частині комплексу некрополя св. Себастьяна, ватиканські археологи виявили найдавніше зображення Вознесіння. Його створення припадає на рубіж IV і V ст.

Про існування цих катакомб відомо з 1920-х років. Уже тоді провели детальні розкопки і виявили щільний некрополь навколо могили мученика Євтихія, від якої збереглася чудова надгробна плита, виконана на замовлення Папи Дамасія. Датовані написи, отримані з катакомб, допомагають точно встановити їхній хронологічний діапазон, який простягається між понтифікатами двох Пап Дамасія (366-384) та Інокентія I (401-417).

У 1990-х роках у цих катакомбах виявили фреску із зображенням обіймів св. апостолів Петра і Павла. Перед цією фрескою розташована могила, вирізана в туфі та увінчана аркою, яка була повністю покрита фресками, що зображують сцени з Нового Завіту, такі як чудо в Кані, примноження хліба та воскресіння Лазаря. На одній із не дуже чітких панелей зображені постаті на тлі неба з червоними хмарами, що вказує на теофанічну сцену.

Останніми місяцями фахівці Папської комісії священної археології детально вивчили цю фреску. Ортофотографічні дослідження та більш детальні аутопсійні дослідження допомогли розпізнати сцену, натхненну Христовим вознесінням. На ній зображена постать у профіль, одягнена в туніку і палій, що тріпоче на вітрі. Її права нога стоїть на землі, ліва – сперта на невеликий камінь, вона згинає коліно і простягає праву руку вгору до хмари, з якої простягнута Божа рука. По боках цієї постаті зображені дві здивовані особи з широко розкритими обіймами, які можна ототожнити з апостолами.

Як зазначив проф. Фабріціо Бісконті, життєздатність такої схеми Вознесіння дивовижна. Її можна знайти, наприклад, на початку XIV ст. в Падуї, в каплиці Скровеньї, де Джотто і його школа досі представляють Христа в профіль, що піднімається на небо, немов захоплений могутньою висхідною силою.