У родинному селі блаженного Зенона Ковалика відзначили 150-ту річницю з дня його народження та 250-річчя храму
  • Втр, 23/10/2018 - 13:19

21 жовтня на парафії Святого Воскресіння Христового села Івачів Горішній Тернопільського району відбулося урочисте святкування 250-річчя старої (дерев’яної) церкви, на місці якої 141 рік тому збудували нову муровану святиню. Окрім того, парафіяни відзначили 150-ту річницю з дня народження вихідця з цього села блаженного священномученика Зенона Ковалика.

Захід розпочалися Святою Літургією, яку очолив прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, адміністратор парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Тернополя о. Олег Харишин. Крім настоятеля храму, з ним співслужили священики Великоглибочанського деканату. У своїй проповіді о. Олег зосередив увагу на євангельській притчі про сіяча Божого слова, яке, при умові його уважного слухання і читання, дає кожному духовну поживу. Хоча, як сказав проповідник, головним мірилом цього слухання є гідне християнське життя.

У цьому святкуванні була ще одна особливість – гостям представили музей блаженного Зенона Ковалика, який за короткий час створила молодь села під керівництвом учительки Тернопільської школи-ліцею № 6, аніматора парафіяльної Марійської дружини Марії Когут. Крім ікони блаженного Зенона та інших новомучеників Греко-Католицької Церкви, у ньому зберігаються оригінали місійних проповідей отця Зенона, написаних його рукою, а також світлини, на яких зображеного блаженного у колі братів-редемптористів та праведного Митрополита Андрея Шептицького; вишиті хоругви, рушники, старі книги, інша церковна атрибутика.

До речі, оригінали цих проповідей парафії подарував відомий не тільки в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, а й за її межами місіонер і реколектант отець-митрат Михаїл Шевчишин, який теж брав участь у цьому святкуванні. Ці шість глибоко богословських і високо духовних проповідей завдяки Марії Когут є в електронному варіанті і зараз готуються до друку окремою книжкою.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.tze.org.ua