У Румунії зустрічались прес-секретарі Єпископських конференцій Європи
  • Суб, 22/06/2013 - 23:25

З нагоди 10-ої річниці Апостольського листа «Ecclesia in Europa» в Бухаресті відбулася річна зустріч прес-секретарів та працівників ЗМІ Єпископських конференцій Європи. Зустріч тривала з 12 до 15 червня, а підсумковий документ зустрічі оприлюднили 20 червня. Головною темою було урахування викликів, з якими стикається Церква в Європі у праці зі ЗМІ та у ЗМІ.

Основними доповідачами на конференції, яка відбулася під час зустрічі, були професор конституційного права Андре Піна (Падуя, Італія), о. Петро Мазуркевіч, член Папської Ради з питань родини (Ватикан), професор суспільних наук Манфред Спікер (Ознабрюк, Німеччина). Конференція розглядала суспільні зміни на Європейському континенті в контексті місії Церкви.  

Як зазначили доповідачі, в сучасній Європі спостерігаються загрозливі тенденції, які перетворюють демократію на специфічний за своєю формою ліберальний тоталітаризм, при чому виборця купується нездійсненними економічними обіцянками. Так й індивідуальні свободи, хоча й вербально їх зберігається на практиці, стали залежними від економічних інтересів. Усе це створює етичний релятивізм, який уже не ґрунтується на істині, щобільше, він навіть не ставить питання істини.

Серед особливих небезпек виділили чотири – пропаганда гендерної ідеології, пропаганда абортів, пропаганда евтаназії, мова культури смерті. Як відзначалося на конференції, сучасне суспільство використовує мову про права, щоб оправдати аборти, евтаназію, гендерну ідеологію з усіма їхніми наслідками. Культура смерті, яка стоїть за цими появами, в реальності є прикритим прагнення людини поставити себе на місце Бога, як господаря життя і смерті.

У відвертій вільній дискусії учасники зустрічі пробували розглянути окремі ініціативи, як наприклад ініціатива «Manif pour tous» у Франції чи «U ime obitelj» в Хорватії, кампанії Англійської єпископської конференції проти одностатевих «шлюбів». Події, пов’язані з боротьбою за збереження традиційної сім’ї в Європі, на думку учасників дискусії, чітко показали, що в деяких суспільствах фактично відбувся злам, який призвів до того, що виборні демократії перетворилися на демократії меншин, при яких більшість громадян уже не відчуває своєї участі в суспільному житті країни. Одним із впливі, які дають відповідний результат, учасники дискусії назвали зустріч-дебати, коли прихильникам християнського світогляду надається права голосу в ЗМІ, які фактично стали рупорами культури смерті. У підсумку учасники дискусії прийшли до спільного висновку, що європейське християнство має серйозний виклик антропології, яка є антихристиянською.

За матеріалами raskrizje.com