У що вбиратиметься Бенедикт XVI після відставки?
  • Срд, 13/02/2013 - 19:25

Серед багатьох питань, які обговорюють у зв’язку із відставкою Папи Бенедикта XVI, є те, у що він вбиратиметься після відходу у відставку: чи надалі носитиме папську білу сутану, чи кардинальську? Про це роздумують італійські ЗМІ.

Італійська історик мистецтва Марсія Катальді Галло, авторка книжки про папське вбрання, розповіла порталу Vatican Insider, що не було жодного прецеденту, який міг би вказати, що після відставки повинен вбирати Єпископ Риму. Вона нагадує, що документ «Rationale divinorum officiorum» з кінця ХІІІ ст. говорить лише, що папа повинен носити білу сутану і червоні черевики. Про випадок відходу папи у відставку там взагалі не згадується.

Жодної поради не можливо запозичити і з історії Папи Целестина V, котрий пішов у відставку в 1296 році. Відомо лише, що він пішов жити у закритий монастир.

«Цілком можливо, що Бенедикт XVI повернеться до кардинальського вбрання, оскільки він де-факто сказав, що повернеться до гідності кардинала», – вважає Марсія Катальді Галло.

При нагоді ЗМІ нагадують, що теперішній Папа з великою обережністю вибирав свій гардероб, повертаючись часами до традиційних елементів, які не використовувались впродовж багатьох років. Найяскравішим прикладом цього є камауро, червоний оксамитовий капелюх, обшитий білим горностаєм, який папи носили до XVIII ст., а потім їх повернув Іван XXIII. А з іншого боку, слід пам’ятати про велику скромність Бенедикта XVI, яка може також виражатись і на його зовнішньому вигляді.

За матеріалами wiara.pl