У школі біля Тернополя відбувся тиждень духовності приурочений пам’яті Митрополита Андрея Шептицького
  • Суб, 26/12/2015 - 10:25

У навчально-виховному комплексі «Козівківська ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» (Тернопільський район) з 23 по 27 листопада проходив тиждень духовності, присвячений 150-річниці з дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

Першого дня учні, вчителі, батьки разом із деканом Великобірківського деканату отцем Василем Брегіним молилися за Україну, за мир і припинення війни на сході нашої держави, заносили молитви до Господа на прославу великого сина України, Митрополита Львівського та Галицького Андрея Шептицького.

«Відзначення 150-ї річниці з дня народження Митрополита Андрея Шептицького у навчальних закладах є важливим прикладом національно-патріотичного виховання дітей і молоді, формування їх громадянської позиції та моральних цінностей, як це було за часів митрополита, так і в сьогоднішній нелегкий для України час», - зазначає Ольга Вовчанська.

У вівторок, 24 листопада, учні 1-4 класів мали можливість переглянути духовні мультфільми про життя і діяльність Митрополита, а учні 5-8 класів переглянули художній кінофільм Олеся Янчука «Владика Андрей».

В середу, 25 листопада, в парафіяльній церкві відбувся Акафіст за Україну та на прославу Митрополита Андрея Шептицького. На богослужінні жителів села були присутні учні та вчителі місцевої школи, жителі села.

26 листопада в приміщенні НВК відбувся виховний захід «Урочиста академія з нагоди 150–річниці з дня народження праведного митрополита Андрея Шептицького на тему «Світильник істини». На свято запрошені отець – декан Василь Брегін, регент місцевої церкви Іван Ванчура, батьки учнів.

Академію розпочав отець–декан Василь Брегін Молебнем до Найсвятішого Серця Ісусового за мир в Україні, за благословення над всім українським народом, за прославу митрополита Андрея Шептицького.

Після молитви учні розповідали про життєвий шлях Митрополита Андрея Шептицького про його духовну, політичну, громадську, меценатську, культурну діяльності та її ролі для розбудови української держави. Старшокласники наголосили на благочинній діяльності Владики у часи Голодомору і Другої світової війни; підкреслили значимість духовного спадку Шептицького, який має загальноукраїнський характер.

Учні молодших класів прочитали вірші про Митрополита, про Божу любов до людей, про Україну. Сніжана Зелена та Богдан Ванчура поклали кошичок із квітами біля портрета Владики.

Всі присутні мали можливість переглянути різні світлини, презентацію про життя та діяльність митрополита на екрані телевізора. Завершилося свято спільною молитвою за нашу страждальну Україну та вірного сина українського народу Андрея Шептицького.

27 листопада в НВК «Козівківська ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ» відбувся День Пам'яті жертв голодомору 1932 – 1933 рр. Про трагічні роки ХХ століття розказала вчитель християнської етики Ольга Миколаївна Вовчанська, з історичними фактами та розповідями очевидців виступив вчитель історії Володимир Григорович Карнаух.

За душі невинних дітей, дорослих, старших людей, які загинули голодною смертю в 30-х роках минулого століття учні старших класів провели молитву «Хресна дорога. Голодомор.» На екрані телевізора присутні переглядали світлини того страшного етапу в історії нашого народу.