У Швеції з різдвяних гімнів видалили згадки про Христа і християнську віру
  • Чтв, 29/12/2016 - 16:42

У Швеції з різдвяних гімнів видалені всі згадки про Христа і християнство, але при цьому чорний прапор ІД  дозволений і не вважається символом релігійної ненависті і ворожнечі, повідомляє.

Популярний шведський різдвяний гімн «Горіть, тисячі Різдвяних вогнів», в якому славиться ім'я і воля Господа і містяться явні християнські смисли і рядки, наприклад «народжений з волі Господа Ісуса Христа» і «горіть, вогні любові Божої», піддався редагуванню і ці смисли і рядки були з нього вилучені за рішенням адміністрації освіти муніципалітету Амала в окрузі Västra Götaland.

«Наші старовинні шведські Різдвяні традиції та гімни несуть дух християнської віри і надихаються ним, - заявив автор гімну в інтерв'ю, яке він дав місцевій газеті. Він додав, що адміністрація освіти явно керувалася ідеєю про допомогу мігрантам у їх інтеграції в шведське суспільство, але при цьому, за його словами, «шведи не повинні соромитися своїх давніх традицій і звичаїв. А інакше незабаром у нас їх не залишиться взагалі».

Адміністрація освіти в Амалі на офіційному веб-сайті муніципалітету виступила на захист цензури, якої вона піддала гімн: «Звичайно, захист шведських традицій для нас дуже важливе питання, але нам слід піднятися над ними і мати мужність зустріти виклики мінливого світу, оскільки це не менш важливе завдання для освітніх установ і громад, і нам доводиться з ним рахуватися».

Слід зазначити, що толерантність у Швеції досягла такого рівня, що головний прокурор країни недавно видав постанову, згідно з якою чорний прапор Ісламської держави є цілком законним атрибутом в країні і не може вважатися символом релігійної ненависті і нетерпимості.

Швецію останнім часом багато хто вважає «найменш релігійною нацією західного світу». Соціологічне дослідження 2014 року показало, що майже 80% шведів стоять «поза релігією» або відносять себе до «переконаних атеїстів», і такий високий показник безвір'я дійсно є рекордним для західних країн. При цьому сусідні скандинавські країни, зокрема Данія і Норвегія, також відзначають різкий сплеск атеїзму в останнє десятиліття, як показують дані наукових досліджень. Так, за даними статистичного звіту Церкви Данії, на початку цього року (з квітня по червень) її парафії покинуло не менше 10 тисяч вірних в результаті агресивної атеїстичної кампанії, активісти якої спонукали людей засумніватися в божественності Ісуса Христа.

У Норвегії подібний вихід парафіян трапився після того, як офіційна Лютеранська Церква створила спеціальний вебсайт, де кожному парафіянинові надала можливість негласно розлучитися з Церквою, причому число таких відмовників досягло 15053 чоловік тільки в перші чотири дні після відкриття сайту.