У Сікстинській капелі встановили печі для спалювання виборчих карток
  • Птн, 08/03/2013 - 14:57

Дві залізні, сполучені між собою печі з пристосованими до них мідними димарями —  одна  виготовлена 1938 р., а друга — 2005 р., встановили та підготували до конклаву. Їх розташували зліва від входу до Сікстинської капели. У них будуть спалювати виборчі картки. На корпусі старої печі є табличка із зазначенням дати виборів та імена 6-и Понтифіків — від Пія XII до Бенедикта XVI. "Нова" піч має електронну систему очищення для досягнення білого кольору диму — знаку обрання Папи. Рішення використовувати такий спосіб оголошення результатів чергового засідання конклаву — білий або чорний дим — було прийнято на Ліонському соборі 1274 р.

Усі останні вдосконалення цього процесу здійснювали заради того, щоб не виникало непорозумінь. Оскільки з 25 до 28 жовтня 1958 р. під час виборів Івана XXIII провели понад 10 спалень, і одне з них дало світло-сірий колір, то  кілька агентств повідомили про позитивний результат. Але через кілька секунд дим почав чорніти. Також під час конклаву 1978 р. перше спалення було неясного, сірувато кольору і збентежило як журналістів, так і віруючих на площі св. Петра.

На закінчення останнього конклаву 2005 р., на якому обрали Бенедикта XVI, перш ніж увесь світ почув "Habemus Papam", разом зі знаком білого диму використали звучання дзвонів базиліки св. Петра  для того, щоб не виникали сумніви щодо факту вибору нового Понтифіка.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va