У Сирії зменшується кількість християн
  • Пон, 29/06/2020 - 13:06

Кількість християн у Сирії зменшилася більш ніж на мільйон від початку конфлікту 2011 р. Тільки в Алеппо на початку громадянської війни християнська громада нараховувала 180 тис. і була однією з найбільших християнських громад не тільки в Сирії, а й на Близькому Сході. Зараз там є майже 30 тис. християн.

Тільки за останній рік їх зменшилось на близько 3 тис. «Це означає, що християнське населення в Алеппо зменшилося на понад 80% всього за вісім років», – каже о. Анджей Пась з папської організації «Допомога Церкві в потребі».

«Відбувається подальше зменшення кількості віруючих. Архиєпископ Тобджі сказав, що 40% християн, які залишилися в його єпархії, – це люди похилого віку, яким потрібна спеціалізована медична допомога. Візити організації «Допомога Церкві в потребі» до Сирії виявили, що юнаки хочуть покинути країну, щоб уникнути військової служби. Архиєпископ Тобджі описав триваючу еміграцію християн як «нашу кровоточиву рану», сказавши, що люди хочуть втікати від поглиблення гуманітарної кризи в Сирії», – сказав о. Анджей Пась. Зустрічі представників папської організації з жителями цієї країни показали, що деякі християни налаштовані залишитися та повернутися до таких міст, як Хомс. Водночас варто зазначити, що перемога у боротьбі з ДАІШ не зупинила міграцію місцевих жителів. Інтерв'ю організації «Допомога Церкві в потребі» з християнськими біженцями в сусідньому Лівані та Йорданії показують, що у вірних мало бажання повернутися. Звіти папської організації наголошують на зростаючій марґіналізації християн у суспільстві разом із посиленням дискримінації на робочому місці та в громадському просторі».