У Словаччині пройшов національний марш за життя
  • Пон, 23/09/2013 - 14:31

Цьогорічна Європейська Столиця Культури, словацьке Кошице, 22 вересня стало Містом Культури Життя. Учора вулицями цього міста пройшов Національний Марш за Життя, повідомляє Радіо Ватикану. Це було найбільше в Словаччині соціальне та громадське свідчення культура життя.

Марш був відповіддю на системну діяльність, що загрожує гідності людського життя та сім'ї, заснованій на союзі чоловіка і жінки. Це застереження проти утвердження руйнівних для сім'ї та суспільства ідеологій, наприклад, таких, як гендерна ідеологія. Захід довго і ретельно готували місцеві рухи Pro-life, які входять до Національного Форуму Життя при підтримці єпископату Словаччини та інших християнських Церков. Гарною підготовкою і в той же час запрошенням взяти участь у марші був пастирський лист від 1 вересня.

Маршеві передувала молитовна новенна, в котрій брали участь віруючі по всій країні, а Декларація про Сім'ю , підписана 16 вересня представниками різних християнських конфесій, вказує на екуменічний вимір події.

До Кошице приїхали всі словацькі єпископи, котрі в 17 храмах у різних місцях митрополії відслужили Літургії для віруючих зі своїх єпархій. "Це неповторне і єдине у своєму роді, тому що це подія національного масштабу, – наголошують організатори маршу. – Подія об'єднує велику кількість людей навколо однієї справи, навколо захисту людського життя з моменту зачаття до природної смерті, захисту найслабших, тих, що є в утробі матері, інвалідів та літніх людей. Цей сильний, колективно та публічно висловлений заклик адресований відповідальним за законотворення і представникам державної влади в країні. Саме вони несуть відповідальність за правовий захист фундаментальних цінностей всупереч тенденцій і тискові Європи та світу".

Кошицький Марш за Життя – це також величезна логістична операція, пов'язана з прийняттям десятків тисяч людей. Організатори очікували близько 50 тисяч осіб. Організовано два спеціальних поїзди з Братислави і Жиліни, роздано 100 тисяч інформаційних брошур на цю тему, 10 тисяч повітряних кульок, розміщено 100 величезних рекламних щитів, учасникам допомагали 700 волонтерів. Не забуто також про конкретну допомогу найбільш потребуючим. Організовано також спеціальний збір пожертв для одиноких матерів та малозабезпечених сімей.