У Соборі Паризької Богоматері відбудеться перша Літургія після пожежі
  • Втр, 11/06/2019 - 12:57

Перша Літургія після пожежі в Соборі Паризької Богоматері відбудеться 15-16 червня.

Про це повідомив настоятель Нотр-Дама Патрік Шові в інтерв'ю тижневику Famille chretienne, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

 «Обрана дата – символічна. Це буде свято освячення собору, отже, освячення вівтаря. Це дуже важливо зуміти добре дати зрозуміти світу, що роль собору – показувати славу Бога. Відсвяткувати Причастя цього дня, навіть зовсім маленькою групою, буде знаком цієї слави і цієї милості», – розповів Шові.

Найбільша в історії пожежа в Соборі Паризької Богоматері сталася ввечері 15 квітня. Обвалився шпиль собору, полум'ям була охоплена несуча конструкція. Як повідомили пожежники, структура Нотр-Дама і головні твори мистецтва, а також реліквії, які зберігалися в соборі, вціліли. Ця надзвичайна ситуація може бути пов'язана з реставраційними роботами.

Розслідування інциденту ведеться як ненавмисне заподіяння шкоди при загорянні. За словами прокурора, пріоритетною є версія про випадковий характер пожежі. Президент Франції Еммануель Макрон заявив про намір відновити Нотр-Дам за п'ять років. Свою допомогу в реставрації собору і зборі коштів на це запропонували міжнародні організації та великі компанії.

Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) – католицький храм на острові Сіте, побудований в готичному стилі. Зведений з ініціативи паризького єпископа Моріса де Сюллі в 1163-1345 роках. Вівтарна частина освячена 1182 року; західний фасад і вежі закінчені у другій чверті XIII століття.

Храм побудували на місці першої християнської церкви Парижа – базиліки Святого Стефана, що побудована, відповідно, на фундаменті галло-римського храму Юпітера.

Собор пережив Велику Французьку Революцію і світові війни.