У Соборі Святого Юра молитимуться до однієї із найдавніших “плакучих” ікон України
  • Срд, 24/10/2018 - 17:35

24 жовтня 2018 року після Літургії о 18:00 у Архикатедральному Соборі Святого Юра, львів’ян запрошують спільно помолитися Акафіст до Богородиці, прославленій у її Теребовлянській чудотворній іконі – одній із найстаріших “плакучих” ікон України. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомив прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк.

Історія ікони

Теребовлянська чудотворна ікона Божої Матері знаходиться сьогодні у Львівському Архикатедральному соборі Св. Юра. Під час свого візиту в Україну, в дні перебування у Львові, перед нею молився Папа Римський Іван-Павло II. 25 червня 2001 р. Святіший Отець Іван-Павло II особисто коронував Теребовлянську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці.

Теребовлянська чудотворна ікона Божої Матері – одна із найстаріших “плакучих” ікон України.

До слова, у 2000 – 2001 рр. Теребовлянську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці було реставровано. Реставраційні роботи виконали Ярослав Мовчан та його син Данило. І, що цікаво, серед тих, хто засвідчив під присягою чудотворні дійства Теребовлянської ікони Божої Матері в далекому 1663 р. теж були Мовчани – Іван та Самуїл.

Якщо у давніх часах богомільці йшли на прощу в Теребовлю до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, то тепер йдуть до Архикатедрального собору Св. Юра. Особливо багатолюдний відпуст відбувається в день свята Покрови Пресвятої Богородиці. Йдуть, щоб поручитися своїй Небесній Матері, яка з давніх-давен покривала й покриває нас своїм омофором, берегла й береже, опікувалася і надалі опікується нашим багатостраждальним народом.

https://galinfo.com.ua