У Сокалі відбулася хіротонія єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії владики Петра (Лози)
  • Чтв, 12/07/2018 - 17:42

У Сокалі на Львівщині 12 липня 2018 року відбулася Архиєрейська хіротонія новопризначеного єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії владики Петра (Лози).

Хіротонія відбулася під час Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди престольного свята катедрального собору Святих Верховних апостолів Петра і Павла в Сокалі на Львівщині. Головним святителем був Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, а співсвятителями – владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, та владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський.

 

На хіротонії було численно присутнє духовенство та владики. Зокрема, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, владика Василь (Семенюк), Митрополит Тернопільський, владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Києївської єпархії, владика Василь (Івасюк), єпарх Коломийський, владика Ярослав (Приріз), єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Тарас (Сеньків), єпарх Стрийський, владика Степан (Меньок), єпарх Донецький, владика Йосафат (Мощич), єпископ-помічник Івано-Франківський, владика Михаїл (Бубній), екзарх Одеський, владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівський, владика Володимир (Ющак) з Вроцлава, владика Богдан (Манишин), єпископ-помічник Стрийський, владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький, владика Іреней (Білик), канонік базилік Санта Марії Маджоре з Риму.

У своїй проповіді до вірних Предстоятель зауважив, що перед нашими очима Христос покликав до єпископського служіння, настановив пастирем для українського народу ще одного свого слугу. Ми стали свідками хіротонії нашого співбрата владики єпископа Петра.

Хто такий єпископ? Це є наслідник апостолів. «Сьогодні ми отримали нового наслідника апостолів, який буде нести у світ Боже Слово. Якому доручено в особливий спосіб Святе Євангеліє. Єпископ – це є той наслідник апостолів, який покликаний в особливий спосіб берегти апостольське передання, проповідувати Боже Слово. Навчати людей дороги до спасіння», – сказав Блаженніший Святослав.

Крім учительського уряду, за словами Архиєрея, єпископ має ще освячувати Божий народ. Себто передавати всю повноту Святого Духа, яка сьогодні на нього зійшла Божому людові. Уділяти святі тайни, висвячувати нових священиків, будувати царство небесне на землі. Царство Боже, яке вже є між нами, як каже Христос.

Новообраний владика також сьогодні отримав єпископський жезл, який є знаком особливого пастирського служіння, служіння, яке ми називаємо, управляти. Тобто вести за собою до Бога, до вічного життя тих людей, ті душі, які Господь Бог йому повірить.

Вірні також спостерігали ще один жест – правицю сопричастя, яку отримав новосвячений єпископ. Після того, як він отримав єпископську хіротонію, усі владики відкрили йому свої обійми і кожен йому сказав: мир тобі, мій брате, і співслужителю.

«Ми в імені Святійшого Отця Папи Римського впровадили його в колегію наслідників апостолів. Його признали одним з нас. Були присутні також владики латинського обряду. Сьогодні владика увійшов у сопричастя з усіма наслідниками апостолів у Вселенській Церкві, які перебувають у єдності з наслідником апостола Петра наших днів. Ми сьогодні бачили живу ікону Вселенської Церкви», – додав Глава Церкви.

Предстоятель особливо привітав владику Михаїла Колтуна, правлячого Архієрея Сокальсько-Жовківської єпархії. «Ви сьогодні отримали співпрацівника в проповідуванні Божого Слова», – сказав лідер українських греко-католиків.

Глава Церкви також привітав нового владику Петра з цим днем. «Дякую Господу Богу, що в імені Святійшого Отця і нашого Синоду, я був першим, який відкрив до вас обійми сопричастя. Пригадую, як здригалося ваше серце, коли ви почули поклик до апостольського служіння. Як непросто вам давалося рішення. Але з якою вірою ви відкрилися на Божий поклик! Ми знаємо, що з сьогоднішнього дня у вашому житті все зміниться. Але будьте певні, той, хто спирається на скелю Петра, не захитається повіки», – запевнив Глава Церкви.