У США суд потвердив права Церкви в боротьбі за свободу совісті
  • Чтв, 28/11/2013 - 12:25

Відділення Федерального Верховного суду Пенсільванії 21 листопада опублікувало першу постанову щодо оскарження нових правил Департаменту охорони здоров'я і соціального забезпечення.

Церква в США неодноразово заявляла, що вони не узгоджуються із правом на свободу совісті та віросповідання, яке декларує держава. Це призведе до того, що католицькі установи будуть зобов’язані відшкодовувати вартість абортивних і контрацептивних засобів та стерилізації. Саме тому католики оскаржили цю постанову в багатьох судах Сполучених Штатів.

Рішення Суду в Пенсільванії підтвердило сумніви, які мали єпархії Піттсбурга та Еіра, а також пов'язані з ними організації. У ньому йдеться, що введення роботодавцем для віруючого цієї вимоги суперечить праву на вільне віросповідання, яке не можуть обмежувати держслужбовці.

Це рішення радісно сприйняв новий глава єпископів США: «Нещодавно єпископи США оголосили про свою єдину позицію, яка потверджує нашу рішучість протистояти новим  правилам і захищати нашу свободу віросповідання. Це підтверджує позиція суду, і ми з нетерпінням очікуємо подальших подібних рішень», – сказав Архиєпископ Джозеф Едвард Куртц. Він додав, що дуже радий, що трибунал кинув виклик урядовій спробі обмежити свободу совісті та релігії.

Католицькі єпархії, школи та соціальні установи у всій країні не перестають подавати позови до судів різних рівнів, щоб підтримати зусилля Конгресу та запобігти планам вашингтонської адміністрації, яка накидає ці рішення в Сполучених Штатах, які вступають в дію 1 січня 2014 року.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va