У США священник заступився за пам’ятник Людовіка IX Святого. Його закричали, а на вірних напали
  • Птн, 03/07/2020 - 16:15

Католицький священник став перед розлюченим натовпом, який хотів повалити пам’ятник короля Людовіка IX, що є в місті Сент-Луїс (Міссурі). Спроби пояснити історію, пов’язану з французьким правителем, стримали прихильників руху «Black Lives Matter». За деякий час частина учасників зібрання напала і побила декількох мирян, що молилися Вервицю перед пам’ятником.

Отець Стівен Шумахер з Архиєпархії Сент-Луїса приєднався до тих, хто захищав католицький пам’ятник у Форест-Парк, стаючи між пам’ятником та активістами, що закликали його знести. Намагаючись розповісти протестувальникам історію життя Людовіка IX Святого, о. Шумахер сказав: «Св. Людовік був людиною, яка використовувала свою королівську силу, щоб робити добро для своїх підданих». Тоді священник пояснив, що французький правитель не мав справ з расизмом, і, вторгнувшись на територію сьогоднішнього Тунісу, він воював проти арабів-мусульман, а не чорношкірих африканців. «Саме араби в VII ст. вбивали чорношкірих мешканців ​​цієї країни», – наголосив він, а коли згадав, що безпосередньою причиною хрестових походів було вторгнення турків-сельджуків на Святу Землю, розлючений натовп закричав священника.

Умар Лі, один з організаторів протестів, заявив, що постать французького короля «уособлює ненависть, а ми намагаємося створити місто любові». – Ми намагаємося створити місто, в якому чорне життя має значення, – продовжив він. – Намагаємося створити місто, де немає антисемітизму чи ісламофобії ... це не символ нашого міста у 2020 році, – сказав він, вказуючи на пам’ятник святого короля.

«Це революція», – сказав місцевій газеті Можі Сідікі з організації «Regional Muslim Action Network». На його думку, назву міста Сент-Луїс (св. Людовік) варто перейменувати, щоб «вшанувати расову, етнічну та релігійну різноманітність міста». Завдяки зусиллям поліції та світським реакціям, протестувальники не змогли знищити пам’ятник. Натомість католики очистили цоколь від графіті та організували щоденне молитовне чування.

Попри мирний характер зустрічей, в суботу на молільників напали. «Ми нічого не зробили у відповідь», – розповідає Коннор Мартін, один з учасників молитви. «Ми дозволили їм плювати на нас, штовхати нас, торкатися пальцями наших облич, але ми не зробили нічого у відповідь. Ми продовжували мирну молитву. Потім один чоловік підійшов і сказав, що нападе на мене (...), якщо ми не підемо. Ми продовжили молитву, – написав Мартін.

Тоді агресори напали на літнього чоловіка, що молився. Чоловіка повалили на землю, копали та били дерев’яним предметом.

«Це не може так більше продовжуватися», – написав Мартін. «Поліцію викликали шість разів і вона не з'являлися жодного разу. Правосуддя повинно бути здійснене, навіть якщо здається, що уряд вже не в змозі його забезпечити. Я сподіваюся, що Дональд Трамп, Майк Парсон, сенатор Джош Хоулі, сенатор Рой Блант, Сем Пейдж, міський голова Ліда Крюсон та інші чиновники подбають про те, щоб справи не погіршилися», – додав він. Коннор Мартін оголосив, що подасть до суду на нападників. Наразі триває робота з виявлення зловмисників.