У США Верховний суд скасував обмеження шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою
  • Чтв, 27/06/2013 - 00:29

Верховний суд США 26 червня ухвалив визначальне для гомосексуалів рішення, скасувавши основне положення федерального закону, яке обмежувало поняття шлюбу як союз між чоловіком і жінкою.
 
Іншим рішенням цього ж дня Верховний суд також підтвердив право на гомосексуальний шлюб у штаті Каліфорнія.
 
Перше з цих рішень ухвалили п’ятьма голосами суддів проти чотирьох. Воно визнає нечинним визначення шлюбу Законом про захист шлюбу 1996 року. Таким чином, особи, які перебувають у легально зареєстрованому шлюбі з партнером тієї ж статі, отримують право на такі ж податкові пільги, допомогу в медичному забезпеченні і права на пенсію, як члени традиційних двостатевих шлюбів.
 
Цей закон порушив право на рівні свободи всіх осіб, встановлене п’ятою поправкою до конституції США, мовиться в рішенні Верховного суду США, який відіграє також роль конституційного суду.
 
Іншим рішенням, ухваленим так само п’ятьма голосами проти чотирьох, Верховний суд вирішив, що прихильники референдуму 2008 року у штаті Каліфорнія, на якому виборці проголосували за заборону одностатевих шлюбів у штаті, не мали права оскаржувати рішення судів нижчих інстанцій, які скасували ці результати референдуму.
 
Хоча це рішення саме по собі нічого не говорить про відповідність конституції такої заборони, воно по суті відкрило шлях до поновлення реєстрації гомосексуальних шлюбів у Каліфорнії, на що тепер чекають десь протягом місяця.
 
 
Закон про захист шлюбу був ухвалений у Конгресі значною більшістю голосів 1996 року; адміністрація нинішнього президента Барака Обами 2011 року перестала виступати на захист цього закону, хоча продовжувала дотримуватися його. Сам Барак Обама останнім часом став дедалі гучніше виступати на захист одностатевих шлюбів, змінивши свою попередню позицію з цього питання під час виборчої кампанії минулого року.
 
За опитуванням, проведеним у США у квітні, 53 відсотки опитаних американців висловилися за дозвіл одностатевим партнерам укладати повноцінний шлюб, 42 відсотки були проти, 5 відсотків не визначилися.
 
Нині у США гомосексуальні шлюби схвалені у 12 штатах і у столичному окрузі Колумбія (місті Вашингтоні), їх також уклали тисячі одностатевих пар у Каліфорнії в період, коли там був чинний закон про це, який нині по суті поновлюється ухвалою Верховного суду.

Джерело: www.radiosvoboda.org