У США видали щорічний звіт про релігійну свободу у світі
  • Птн, 27/04/2018 - 10:58

25 квітня 2018 р. Комісія США у справах міжнародної релігійної свободи видала щорічний звіт, що містить дані про порушення релігійної свободи у світі та рекомендації для уряду США.

«На жаль, умови релігійної свободи в багатьох країнах погіршились впродовж 2017 року, переважно через зростаючий авторитаризм чи під виглядом протидії тероризму», - зазначив керівник комісії Деніель Марк. – «Однак, є також причини для оптимізму через 20 років після прийняття Міжнародного акту про релігійну свободу. Важливість цього основоположного права зараз ціниться більше, ніж будь-коли, а явні порушення рідко коли залишаються непоміченими».

Ключовим моментом звіту є рекомендації щодо «країн особливого занепокоєння», уряди яких толерують або ж беруть участь в систематичному, тривалому та явному порушенні релігійної свободи. У звіті 2018 року до переліку таких країн увійшли 16: Бірма, Китай, Еритрея, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Судан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан (усі вище перераховані входили до цього переліку і минулого року), а також Центральноафриканська Республіка, Нігерія, Пакистан, Росія, Сирія та В’єтнам.

Звіт також містить перелік другої категорії, до якого входять країни, в яких відзначено один чи два (а не усі три) критерії систематичного, тривалого і явного порушення. До цього переліку увійшло 12 країн: Афганістан, Азербайжан, Бахрейн, Куба, Єгипет, Індія, Індонезія, Ірак, Казахстан, Лаос, Малайзія та Туреччина.