У США відкинули Рое проти Вейда. Що далі?
  • Суб, 25/06/2022 - 13:00

Верховний Суд США 24 червня відкинув рішення «Рое проти Вейда» та «Planned Parenthood проти Кейсі», і таким чином питання щодо законності абортів повернули для вирішення в окремих штатах.

Якими є наслідки такого рішення і що може бути його результатом? Ось три основні речі, які слід знати:

1. У цих штатах аборти зараз є цілком незаконними, за кількома винятками: Алабама, Арканзас, Айдахо, Кентуккі, Луїзіана, Міссісіпі, Міссурі, Північна Дакота, Оклахома, Південна Дакота, Теннессі, Техас, Юта, Вайомінг.

У таких штатах як Аризона, Небраска, Південна Кароліна, Західна Вірджинія та Джорджія, законодавці запровадили про-лайф заходи такі як заборона певних методів абортів, заборона абортів з євгенічних причин та заборона абортів після того, як у плоду визначено серцебиття.

Ось перелік штатів, в яких діє заборона «серцебиття» (не включаючи штати, де діє повна заборона абортів): Південна Кароліна, Джорджія, Огайо.

2. Кілька штатів країни прийняли закони, що захищають аборти в межах своєї території.

Деякі штати – Колорадо, Нью-Йорк і Вашингтон D.C.- дозволяють аборти аж до миті народження. Ці штати, як і Дистрикт Колумбія, прийняли закони на захист абортів: Каліфорнія, Колорадо, Коннектикут, Делавер, Вашингтон D.C., Гаваї, Іллінойс, Мейн, Мериленд, Массачусетс, Міннесота, Невада, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Орегон, Род-Айленд, Вермонт, Вашингтон.

У кількох випадках, верховні суди штатів "знайшли" у конституції штату «право на аборт»: Аляска, Канзас, Айова, Монтана.

У цих штатах, питання абортів може бути дещо неоднозначним, принаймні до часу, коли місцеві законодавці зроблять статути більш чіткими:

  • Нью-Мексико: заборону ще до «Рое» скасовано в 2021 році, однак більше ніщо в статуті не врегульовує аборти.
  • Мічиган: заборона від 1931 р. (ще до «Рое») досі записана, хоча суд заблокував її 17 травня.

В межах територій США Кримінальний кодекс Пуерто-Ріко забороняє аборти за винятком збереження життя матері. Однак, у 1980 р. рішення Верховного Суду Пуерто-Ріко у справі «Пуебло проти Дуарте» ефективно легалізувало аборти на будь-якому терміні вагітності через широку інтерпретацію «життя і здоров’я жінки», про яке йшлось. Законопроект, який зараз розглядається в Пуерто-Ріко, мав би обмежити аборти до 22 тижня вагітності.

3. Це рішення повинно відіграти важливу роль у чергових виборах.

Аборти можуть стати визначальним питанням у виборах, що заплановані на листопад у США, поруч із проблемами економіки та інфляції.

Відповідно до опитування, проведеного ще в грудні минулого року, лише 13 відсотків демократів назвали аборт чи репродуктивні права питанням, яке вони б підняли для розгляду в Конгресі у 2022 році. Тепер ця цифра мала б бути більшою.

Деякі демократи, включаючи президента Джо Байдена, вже зазначили, що аборти будуть ключовим питанням у проміжних виборах, а також Байден заявив, що «потрібно більше сенаторів та більшості у Палаті, що виступають за «вибір», щоб прийняти закон, що систематизує «Рое», який я б опрацював та підписав».

У Сенаті уже були спроби провести кодифікацію «Рое проти Вейда» у федеральний закон, однак вони не увінчались успіхом.

Окрім того, існує ймовірність, що, у світлі рішення «Доббса», прийнятого 24 червня, Верховний Суд може скасувати федеральний закон, що матиме на меті кодифікувати право на аборт, пише CNA.

Додамо, що реагуючи на рішення Верховного Суду 24 червня, президент Байден назвав його «реалізацією екстремальної ідеології та трагічною помилкою Верховного Суду».