У США згоріла історична церква, яку побудував св. Хуніперо Серро
  • Чтв, 16/07/2020 - 16:30

Вогонь повністю знищив дах історичної церкви, заснованої францисканським місіонером св. Хуніперо Серро. Ніхто не постраждав. Храм збудований 1771 р. на території місії св. Архангела Гавриїла, яка стала одним із фундаментів сучасної Каліфорнії.

Пожежу помітили близько 4:30 ранку і, за словами пожежників, вона спалахнула в задній частині будівлі. Реакція була швидкою і вогонь вдалося погасили ефективно. Конструкція церкви не обвалилась, але внутрішня частина повністю зруйнована. На фотографіях видно поламані лавки, завалені дошками, які впали зі згорілого даху.

Церкву щойно відремонтували у зв’язку з підготовкою до 250-річчя місії, яка відбудеться наступного року. «На щастя, старовинні образи та інші цінні предмети не були в церкві через ремонт», – сказав Адріан Маркес Аларкон, речник Архиєпархії Лос-Анджелеса. На жаль, зруйновані лавки та стіни, оновлення яких щойно закінчилося.

Причини пожежі поки не відомі. Підпал, однак, цілком ймовірно, є вандалізмом, який останнім часом стосується пам’ятників Хуніперо Серро. Відтоді, як поліція вбила чорношкірого Джорджа Флойда, демонстрації проти расизму тривають по всій Америці. Протестувальники вже знищили кілька пам'ятників святого, якого звинуватили в расизмі та використанні корінних народів. Цю думку історики не підтверджують.