У Страсбурзі розпочалась 36-та європейська зустріч молоді Тезе
  • Суб, 28/12/2013 - 10:46

Французьке місто Страсбург, що на кордоні з Німеччиною, у ці дні стає молодіжною європейською столицею примирення, адже тут 28 грудня розпочалась 36-та з черги щорічна Європейська зустріч молоді, організована екуменічною спільнотою Тезе (Taize) з Франції, яка триватиме до 1 січня 2014 року.

У той час, коли в усьому світі святкування Нового Року пов’язані з масовими гуляннями, ось уже понад 30 років брати-монахи з Тезе організовують для молоді зовсім іншу, молитовну зустріч. Кожного року вона проходить в іншій країні й збирає десятки тисяч молодих людей віком від сімнадцяти до тридцяти п’яти років. Молодь проживає в родинах, парафіяльних приміщеннях, школах. Християнські громади Страсбурга та околиць – католицькі й протестантські – доклали багато зусиль, щоб приготувати для кожного учасника теплий прийом. Їх також приймуть з німецького боку кордону. Свої домівки для молоді відкрили не тільки християни, але також і євреї, мусульмани та атеїсти. Молодь ставиться до цієї зустрічі не як до канікул, а як до зустрічі з Христом та ближніми. Такі молодіжні зустрічі в інший час проводяться також і на інших континентах світу.

Вранці 28 грудня відбувається розселення учасників по сім’ях, а ввечері буде проведена спільна молитовна зустріч. У неділю в різних парафіях міста будуть відправлені Святі Меси, а в другій половині дня в різних місцях міста відбудуться зустрічі та семінари на теми духовності, соціальних питань, історії та європейського мистецтва. Увечері молодь збереться на спільну молитву у Виставковому парку Вакен. Програма 30 і 31 грудня передбачає спільну молитовну зустріч за мир на землі, а також «свято народів», яке відбудеться в міських парафіях. 1 січня, після прощального обіду в сім'ях, молоді учасники повернуться у свої країни.

Вже коло 15 років у зустрічах бере участь також і греко-католицька та римо-католицька молодь України, до них долучаються також і православні, і протестанти. Цього року на зустріч Тезе у Страсбурзі передбачений приїзд понад 20.000 молодих людей з європейського та інших континентів. Серед них – понад 4500 поляків, 2600 українців, 1400 італійців, 1200 хорватів... Разом з молоддю французького регіону Ельзас та німецького регіону Ортенау збереться коло 30.000 тих, які «шукають видимої єдності всіх тих, хто любить Христа».

Так, як це було минулого року під час зустрічі у Римі, українці знову будуть другою за чисельністю національною групою. Учасники молодіжної паломницької подорожі заздалегідь виїхали з різних єпархії та дієцезій України, щоб своєчасно приїхати до Страсбурга.
Європейська зустріч молоді, організована екуменічною спільнотою з Тезе, є одним з етапів «паломництва довіри на землі», яке спільнота з Тезе розпочала 1980 року. Це паломництво має на меті провадити кожного учасника до глибшої віри в Христа і до активнішої участі у церковному житті.

Місто Страсбург було вибране для цієї зустрічі завдяки своєму географічному розташуванню в серці Європи, на кордоні з Німеччиною. Воно стало знаком діалогу примирення, а збагачене перехрестям культур, є важливим символом надії, необхідної для творення солідарної Європи. Взяти участь в зустрічі, за словами організаторів, - означає "молитися в місті - символі примирення, прийти до витоків віри", означає "нести ближнім свідчення Євангелія, стараючись дати відповідь викликам сучасності", а сама зустріч покликана допомогти Європі повернути своє справжнє обличчя, розкриваючи її цінності.

Європейська молодь радо відповіла на заклик прийти до джерел Євангелія через молитву, тишу та роздумування. Кожен, вперше чи наново, може тут відкрити для себе сенс свого життя, знайти рушійну силу, яка допоможе прямувати шляхом довіри: довіри між людьми, довіри між християнами різних Церков, народами, довір'я до Бога. Завдяки спілкуванню та гостинності долаються бар'єри та розбіжності, стає зрозумілішою дійсність, що все людство творить одну сім'ю і всі є дітьми одного Бога.

Ці зустрічі є екуменічними, адже молодь, яка на них збирається, належить до різних християнських Церков. Не бракує молодих людей також й інших релігій. Молоді християни різних віровизнань спільно моляться за мир, дискутують в молодіжних групах, які провадять брати з Тезе, діляться молитовним і життєвим досвідом.

Учасників молодіжної зустрічі Тезе у Страсбурзі привітав Папа Франциск, який висловив сподівання, що завдяки їхній вірі та свідченню вірі євангельський дух миру і примирення пошириться серед наших сучасників.

Пригадаємо, що екуменічна монаша спільнота була заснована у французькому селищі Тезе братом Роже Шутцом, що був протестантського віровизнання і який трагічно загинув 2005 року. Спільнота складається приблизно із 120 братів понад 25 національностей, як членів різних протестантських Церков, так і католиків.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va