У Страсний четвер Глава УГКЦ здійснив Чин умивання ніг тим, «хто є найближче до стражденних і потребуючих»
  • Птн, 29/04/2016 - 01:14

У Страсний четвер, за два дні до Христового Воскресіння, ми стали учасниками Святої Тайної вечері, яку спожив Спаситель перед тим, як бути зрадженим, померти на хресті і увійти в небесну славу Отця свого. І ми не просто згадуємо про ці події, а стаємо живими реальними учасниками цих подій, завдяки особливій силі і дії Святого Духа.

Такими словами 28 квітня, у Страсний четвер, завершив урочисте богослужіння Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Із Главою Церкви співслужили: владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, священики, які очолюють єпархіальні представництва БФ «Карітас», душпастирі Київської архиєпархії.

Глава Церкви пригадав, що на Тайній вечері Ісус залишив своїм апостолам два найглибших таїнства Нового Завіту. Він встановив Таїнство Пресвятої Євхаристії, яке є вершиною богослужіння – літургійного та духовного життя Церкви. Також установив Таїнство Священства, ділячись зі своїми учнями тим вічним священством, яке Він приніс із небес на землю.

«Невід’ємною складовою частиною цієї Тайної вечері є дивний знак божественного упокорення Бога перед людиною. Ісус знімає із себе одежу, перепоясує себе рушником і стає на коліна перед учнями, вмиваючи їм ноги, – продовжив Блаженніший Святослав. – Він не вмивав ноги бідним і вбогим, про яких особливо дбав, чи жінкам, які завжди були з ним до кінця, чи своїй Матері. Той жест Він зарезервував для своїх учнів і апостолів. Бо хотів їх зробити учасниками свого божественного служіння, причасниками свого священства, щоб вони потім умивали ноги бідним та стражденним, жінкам і дітям, старшим. А, головне, щоб вони були іконою Ісуса Христа – Вічного Священика-служителя».

За словами Глави і Отця УГКЦ, без служіння потребуючим, вбогим, стражденним, вигнаним – немає повноцінного Богослужіння в Христовій Церкві. Тож Першоієрарх Церкви привітав душпастирів із Днем священства, який традиційно відзначають у Страсний четвер: «Вітаю наших єпископів, священиків, дияконів, семінаристів – усіх, кого Ісус зробив учасниками свого священства Нового Завіту. Ми, прагнучи бути вірними і справжніми священиками, повинні себе запитати про те, як правильно нам служити Богові».

Перед богослужінням Блаженніший Святослав освятив сотні пасхальних хлібів і поблагословив тих капеланів, які поїдуть в зону АТО, щоби «із Патріаршого собору привести радість Воскресіння захисникам, які віддають своє життя за нашу свободу, подібно, як Христос помер, щоби дати нам життя вічне».

Крім цього, Глава УГКЦ освятив антимінси, які будуть розповсюджені по різних куточках країни та світу. На цих престолах будуть звершувати Тайну Євхаристії. А ще освятив миро для всієї Церкви, яке невдовзі розійдеться по всіх парафіях.

А на завершення Блаженніший Святослав здійснив Чин умивання ніг: «Для цього я запросив тих, хто сьогодні є найближче до стражденних та потребуючих. Я мав честь стати на коліна перед священиками, які очолюють центри соціального служіння БФ «Карітас». Серед них є священики, які очолюють осередки БФ «Карітас» у Донецьку, Краматорську, Харкові та Запоріжжі». Він закликав священиків служити ближнім і потребуючим, бо це є «невід’ємною частиною священнослужіння священнослужителя».