У святкові пакунки – мистецькі подарунки від неповносправної молоді!
  • Срд, 19/12/2012 - 17:37

Карітас України розпочав цьогорічний арт-проект, що об’єднує майже 100 молодих людей з особливими потребами і відомих львівських митців. Мета їх співпраці створення святкових подарунків, які розповсюджуватимуться серед громадськості і привертатимуть увагу до проблем соціалізації неповносправних людей в нашій країні.  Допомогли виконати спеціальні різдвяні презенти, вклавши у роботи власні стиль і манеру відомі митці − Остап Лозинський, Оля Кравченко, Мар’ян Пиріг, Ольга Пильник, Євгенія Рябчун, Мар’яна Квятковська. Вони кажуть, що такий проект і соціально важливий, і створює альтернативу експортованим подарункам.

 

В рамках проекту «Від Романа до Йордана»  наприкінці 2011-го рокурізноманітні події ─виставки, майстер-класи, різдвяна ярмарка, акції в галереях і кав’ярнях, музичний концерт ─охопили захід України, також столицю. Молоді митці разом  з неповносправною молоддю з Карітасу України презентували ікону на склі, сучасну ікону на дошці, кераміку, текстиль,  живопис на полотні, цікаві тематичні подарунки та іграшки. Митці дуже стоваришувались із неповносправною молоддю і з радістю продовжили співпрацю і цієї осені.

 

Мар’ян Пиріг, художник, власник «Ремісницької Родини Пирожків» (pyrozhky.livejournal.com), музикант і активіст арт-проекту розповідає: «Коли минулого року менезапросили взяти участь у майстер-класах з молоддю, що має особливі потреби, я був дещо заскочений. До вчителювання не хотів мати ніякого відношення – вважаю це за щось навязливе, що суперечить свободі вибору людини. Але конкретно до цього запрошення я віднісся дещо інтимно-делікатно, ніби тебе просять бути за хресного у дитини – від таких речейнегоже відмовлятися.

 

І вже згодом, побувавши на заняттях, які проводили інші митці, і почавши вести свої, я докорінно змінив свою думку. Я був, як ніколи, вражений абсолютною відкритістю молодих неповносправних людей. В голові не вкладалось, що поєднює цих надзвичайних світлих особистостей зі словом "неповносправний"! Біля них радше я себе відчуваю в чомусь обмеженим. Вони так просто і повністю віддаються справі, пускають у власний незабруднений стереотипами і брехнею простір. Їх любов до добра, до кольорів і творчої сили змушує тебе без будь-яких вагань відчути себе в повній мірі щасливим, радісним.  

 

Я дуже вдячний долі за те, що звела мене з такими надзвичайними людьми. Глибоко поважатиму і захоплюватимусь до кінця своїх днів людьми з особливими потребами, а також людьми, які працюють із ними!».

 

В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. Люди з функціональними обмеженнями у вітчизняному суспільстві відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов’язаних з освітою, працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, матеріально-технічним та інформаційним забезпеченням повноцінної інтеграції у суспільне життя, стигматизацією.

 

Людмила Сухарєва, координатор Карітасу України по роботі із людьми, що мають особливі потреби, каже: «Цієї осені митці провели із неповносправною молоддю близько 20-ти професійних майстер-класів у Львові, Стрию, Дрогобичі та Івано-Франківську. Молоді люди з особливими потребами почуваються щасливими, будучи залученими до виконання мистецьких робіт. Перш за все – це створення  особливого настрою, покращення їх психологічного стану, комунікативних навичок і загальний розвиток особистості. Також виконання даної ініціативи проекту допомагає краще інтегрувати та соціалізувати неповносправних осіб в місцеві громади, вплинути на зміну свідомості стосовно сприйняття людини з особливими потребами в суспільстві».

 

Організатори благодійної ініціативи вірять, що арт-проект щороку розширятиме свою географію і масштаби, стане ще однією невід’ємною частинкою різдвяного настрою для українців. Підтримати продовжуваність арт-проекту Карітасу України для молоді, що має особливі потреби, з митцями Ви можете, придбавши їх вироби у Львівських майстернях шоколаду:

·         у Львові за адресою: вул.Сербська, 3, "Львівська Майстерня Шоколаду", тел. 032 235 41 60, 050 430 60 33;

·         в Івано-Франківську за адресою: вул. Мазепи 6, "Львівська Майстерня Шоколаду", тел. 098 608 57 09,

 

або зробивши благодійну пожертву на р/р 2600801913626 в Центральна Філія ПАТ "КРЕДОБАНК", МФО: 325365, Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», ЄДРПОУ 21695710 (вкажіть призначення платежу: благодійний внесок на арт-проект для молоді, що має особливі потреби).

.

 

 

Довідка:

Карітас України спрямовує свою діяльність на розвиток надання допомоги людям з вадами розвитку. Так, у 2008 році  було розпочато проект  «Мережа центрів дозвілля та соціальної реабілітації для людей з особливими потребами в Україні»,  під час якого на базі вже існуючого осередку для неповносправної молоді у Карітасі Львів УГКЦ було відкрито також центри в Івано-Франківську та Дрогобичі. 

 На даний час  Карітас України координує роботу 4-ох Центрів для неповносправних людей. Загалом центри Карітасу України охоплюють близько 100 неповносправних молодих людей, також їх сім’ї чи опікунів, без огляду на національність та релігійну приналежність даних людей.

Завдання роботи із молоддю, що мають особливі потреби:

·                     Надання соціальної та психологічної допомоги особам з неповносправністю;

·                     Сприяння інтеграції неповносправних осіб у місцеві громади та суспільство назагал;

·                     Сприяння незалежності неповносправних осіб через навчання соціальним навикам;

·                     Надання психологічної і моральної підтримки членам родин неповносправних осіб;

·                     Підсилення організаційної спроможності діяльності мережі 4 центрів;

·                     Збільшення усвідомлення існуючої проблеми у суспільстві.

 

Контактні особи: Оля Кравченко,        +38 096 608 64 55,    olya_kravchenko@ukr.net

                               Надія Чорна,            + 38 099 090 23 55,    nadiya.chorna@gmail.com