«У свято Матері Божої Неустанної Помочі поручаємо Її помочі і захисту наших моряків військово-морського флоту»,- Глава УГКЦ у 130-й день війни
  • Пон, 04/07/2022 - 09:51

Цієї неділі ми святкуємо свято Матері Божої Неустанної Помочі. І це не випадково, що саме цього дня наші морські військові сили святкують своє свято. Поручаємо сьогодні Її допомозі та захистові наших моряків, матросів, старшин і сержантів, офіцерів військово-морського флоту України, які ціною власного життя боронять Україну. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 130-й день війни.

«Молимося за зниклих безвісти, за полонених, за поранених, за їхніх рідних і близьких, серця яких сповнені тривогою і смутком. Молимося за вічний спокій тих, які загинули в боротьбі з нашим агресором, ворогом, який на нас нападає», – додав Предстоятель.

Він відзначив, що український народ уже 130-й день стримує повномасштабну російську навалу, яка проникає в міста і села України, і дає відсіч ворогові, який ступив на нашу українську землю.

«І ми дякуємо цього недільного ранку, – продовжує духовний лідер, – Господу Богу і Збройним силам України, що ми живі, що маємо можливість стати перед Божим обличчям. Складаємо подяку Всевишньому за дар життя і за можливість молитися за мир в Україні та за перемогу над злом».

Блаженніший Святослав зауважив, що остання доба знову була важкою для українського народу. «Можливо, хтось скаже, – наголосив він, – що новини щодня повторюються, проте ми, як закликає нас Папа Франциск, не маємо права звикнути до того, що кожного дня гинуть люди, і то мирні, невинні жителі. Бої великої інтенсивності йдуть, зокрема, на українському луганському фронті та на українській Донеччині».

Він нагадав учорашнє застереження Президента України від того, щоб якось заспокоюватися тим, що фронт відносно стабілізувався, тому що жорстокість військових зіткнень щодня тільки зростає.

У цей день Глава Церкви роздумував над третім етапом цієї невидимої боротьби з лихими помислами, яка полягає в самій боротьбі.

«Отці Церкви описують нам етапи духовного протистояння як настирливе просування ворога всередину нашого серця. Якщо ми програємо один етап, ворог переходить у наступний етап. Третій етап – це, властиво, сама боротьба з лихими думками, які вже є пропозиціями, як згрішити. Духовна боротьба на цій стадії подібна до вуличних боїв, коли ворог уже проник у місто», – вважає Блаженніший Святослав.

Якщо внаслідок розмови з дияволом і нашого обмірковування привабливих сторін пропозиції думка згрішити вже проникла в наше серце, тоді, за словами Предстоятеля, її доволі важко відігнати. «Без боротьби і без зусиль людина не може її позбутися, але й на цій стадії не слід піддаватися злу, треба боротися. Запорукою перемоги в цій боротьбі є Боже слово і молитва», – переконує Глава Церкви.