У Тернополі презентували книгу поезій про Патріарха Йосифа Сліпого
  • Чтв, 17/07/2014 - 17:35

Презентація антології поезій під назвою «Серця живе джерело» відбулась у приміщенні фундації «Справа Патріарха Йосифа», що по вулиці Листопадова 7, 16 липня. До збірки увійшли твори різних авторів, присвячених Блаженнішому Патріарху Йосифу Сліпому.

Президент релігійного товариства «Свята Софія» о. Марко Семеген у вступному слові розповів про актуальність постаті Патріарха Йосипа у сучасних обставинах українського суспільства. За його словами, Патріарх був живим прикладом непохитної людини, яку переслідувала радянська тоталітарна система. «Ні святої віри, ні духа його вона не захитала, ні не зламала. «Через терни до зірок» - саме такий шлях пройшов Патріарх Йосиф, який вірно і віддано служив Україні і Церкві до кінця свого життя».

Автор вступного слова до книги пані Ірина Іванкович, виконавчий директор товарства «Свята Софія», висловила сподівання, що презентація антології поезій надихне молодь до вивчення багатої спадщини Патріарха Йосипа.

Відтак особисті спогади про моменти зустрічі із Патріархом розповіла пані Ірина Борко. Вона поділилась переживаннями про миті дитинства, коли вона ще дитиною приносила гостинці від матері для «отця Йосифа», саме так вони його називали. Розповіла про знущання, яких зазнавав Патріарх Йосиф на засланні: «Особливо запам’ятала, як прийшла посвячувати Паску на Великдень, а отець Йосиф навколішки непорушно молився, і вся спина у нього була обпльованою. Коли я спитала, що трапилося, то він відповів, що так з ним поводяться ті люди, які хочуть, щоб він молився за них».

Ірина Борко згадала, як перед від’їздом Патріарх Йосиф її посповідав та дав Святе Причастя, також показала одну із сімейних реліквій - портрет Йосифа Сліпого, підписаний ним на засланні.

На презентації були учениці християнського колегіуму «Знамення» із с. Зарваниця, які натхненно продекламували декілька віршів із антології, директор закладу Анна Зварич  голова фундації Патріарха Йосипа в м. Тернопіль. Адже його незламна віра у Бога, в силу християнського виховання в дусі науки і правди є головним орієнтиром майбутнього України.

Публікація підготовлена до 50-ліття звільнення з неволі ісповідника віри Патріарха Йосифа. Вона є третім, доповненим і виправленим виданням (два попередні – 1995, 2000), у якому зібрано усе найкраще з поетичного доробку 19-ти авторів як з України, так і з діаспори. Своїм художнім словом поети створили образ Блаженнішого Йосифа Сліпого, як людини, громадянина, ісповідника віри Христової, життя і діяльність якої були цілковито складені на вівтар служіння Церкві, українському народові й рідній Україні.

Упорядниками книги є академік НАНУ Леонід Рудницький та директор Інституту філології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника проф. д-р Степан Хороб. У книжці також вміщено ґрунтовну статтю д-р Ірини Іванкович «Літературні виднокола Патріярха Йосифа Сліпого», а ціле видання збагачено репродукціями картин відомого мистця діяспори Юрія Гури.

Видання здійснене за сприяння релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» (США).