У Тернополі відбувся круглий стіл на тему “Віра і освіта, як два крила у птаха”
  • Птн, 05/04/2013 - 11:09

Про механізми запровадження предметів християнського спрямування в навчальні плани говорили 4 квітня за круглим столом директорів шкіл Тернополя. У заході, що відбувся з ініціативи та у приміщенні Тернопільської міської громадської організації «Фундації «Справа Патріарха Йосифа», взяли участь міський голова Сергій Надал, голова фундації о. Андрій Романків. Подія відбулася з нагоди Року християнської освіти, яким управління освіти та мерія Тернополя проголосили 2013 рік.

Присутні розглянули ключові етапи встановлення предмету Християнської етики на Тернопільщині, обговорили суспільні виклики у сфері сучасної освіти, ознайомилися із альтернативною моделлю виховання дітей та молоді дона Боско під назвою “запобіжна система виховання".

Доповідь на тему “Розвиток християнської освіти на Тернопільщині” виголосила екс-начальник Управління освіти і науки Тернопільської ОДА І. С. Демків. Про "запобіжну систему виховання" дона Боско розповів директор приватної гімназії блаженного Климентія Шептицького (м. Львів) о. Петро Майба СДБ.

“Виховувати – означає передавати цінності, не вчити робити певні речі, а допомагати їх любити, - зазначив священик Петро Майба. - Добро не є справжнім, якщо не є любленим, бажаним, усвідомленим і прийнятим. Чесноти не є механічними здібностями, щоб робити добро – це вибір. Тому вихователь не нав’язує власну думку чи власний спосіб дії, але допомагає вибрати добро та співпрацює з любов’ю та терпеливістю, щоб дитина могла дозрівати в своєму особистому покликанні”.

За словами отця-салезіянина, для виховної дії необхідні такі фактори, як: доброзичливі стосунки, родинне виховне середовище, особи, які вміють виховувати та дбати про добро дітей. “Виховання дитини - це дія, через яку один дух формує інший і одне серце формує інше серце”.

Як “виховувати любов'ю” поділилася директор комунального закладу Тернопільської обласної ради «Колегіуму для дівчат «Знамення» п. Анна Зварич. За її словами, педагог - це велике духовне покликання. “Учитель повинен намагатися робити навчання захопливим. Йому необхідна любов до викладацтва та занять з дітьми, тому що любов учителя до предмета передається й до учня”.

Як керівник закладу християнського спрямування, Анна Зварич зазначила, що моральне виховання є основою формування особистості дитини. “Бути людиною – це виховати в собі найкраще, те що робить людину вінцем творіння, образом і подобою Божою”.

Відтак директор колегіуму “Знамення” пригадала присутнім, що 2013 рік в місті Тернополі оголошений роком християнської освіти. Саме тому закликала кожного до поглиблення віри в Ісуса Христа та у безмежну любов Божу до людини. “Криза нашої віри сьогодні у тому, що номінально ми визнаємо себе християнами, але реально не віримо у присутність Бога у нашому житті... Християнином можна назвати лише того, хто свідомо та вільно вибрав Христа, кому він виявився потрібним”.

У другій частині доповіді Анни Зварич йшлося про принципи діяльності навчальних закладів християнського спрямування на прикладі колегіуму “Знамення”. Унікальність його полягає у забезпеченні виконання основного державного освітнього компоненту та прищепленні християнського світогляду й моральних засад духовного життя.

Анна Зварич зазначила, що саме в колегіумі виховуємо молодих дівчат 10-11 класу, які відкриті на сучасне суспільство і готові представляти в ньому християнську позицію. “Християнське виховання прагне дати молодій дівчині духовний напрям, щоб вона могла встояти перед різноманітними спокусами і йти в житті правильним шляхом. А для цього потрібно, не тільки щоб знала правила поведінки, але й володіла внутрішньою силою, яка б робила ясними для неї різні прояви добра і зла”.

Наприкінці зустрічі “Механізми ширшого запровадження предметів християнського спрямування в навчальні плани школи” стали темою доповіді директора Тернопільського комунального методичного центру М.М.Николина.

прес-служба архиєпархії