У Тернополі відкрито виставку, присвячену Папі Івану Павлу ІІ
  • Чтв, 15/05/2014 - 09:28

Державний архів Тернопільської області спільно з Тернопільською міською організацією Спілки Української Молоді в Україні організував та підготував документальну виставку «Великий Понтифік», присвячену канонізації Папи Римського Івана Павла ІІ.

Як зазначили під час відкриття виставки директор державного архіву Тернопільської області кандидат історичних наук Юрій Гумен, доктор історичних наук, священик УГКЦ отець-декан Віталій Козак, керівник апарату Тернопільської ОДА Марія Чашка, причислення 27 квітня 2014 року цього Римського архієрея до лику святих займає особливе місце у переліку важливих цьогорічних подій та дат.

Ця людина була нашим сучасником – носієм правдивих християнських чеснот і щирої любові до України, яку він називав «перехрестям народів та культур, з якої більше ніж тисячу років тому Євангеліє почало поширюватись та закорінюватись в історичній та культурній дійсності народів Східної Європи».

Пам’ять про зустрічі з Понтифіком, під час його приїзду 23-27 червня 2001 року  до Києва та Львова, досі живе у серцях багатьох тернополян, а зокрема – молоді, яка й стала ініціатором проведення у Тернополі такої виставки.

Її основу становлять цікаві експонати, частина яких представлена на огляд вперше: офіційна фотографія Папи Римського Івана-Павла ІІ з нагоди першого року його перебування на престолі св.Петра, оригінал особистого автографу Папи Римського Івана-Павла ІІ та відтиск великої папської печатки.

Зацікавить відвідувачів й срібна пам’ятна медаль з нагоди візиту Понтифіка до України, листівки, присвячені перебуванню Папи в Україні, квиток-запрошення для участі в зустрічі Святішого отця з молоддю у м.Львів.

В експозиції також є й переклади віршів новопроголошеного святого, книги, в яких йдеться про його життєвий шлях, одна з вервичок, які вручав Святий Отець під час аудієнцій, фотографії зустрічей Римського архиєрея з делегацією українців, учасників відзначення 1000-річчя Хрещення Київської Русі.

Доповнюють виставку й безпосередні «свідки» процесу канонізації – привезені паломниками, які взяли участь у цій величній події, артефакти – молитовник прочанина, який отримав 27 квітня кожен, хто прибув на площу св.Петра у Римі, листівки-образки, карта паломника, спеціальне видання італійських газет, присвячене процесу причислення до лику святих Папи Івана ХХІІІ та Папи Івана-Павла ІІ, аудіоспогади учасників канонізаційної Меси.

«Проведення цієї виставки дасть нагоду ще раз усвідомити, що святі – поруч з нами. І кожен, хто наслідуватиме їхній життєвий приклад, зможе наблизитися до Царства Небесного», – кажуть організатори виставки.

По закінченні акції, частину експонатів члени Тернопільської міської організації СУМ в Україні передадуть в дарунок обласному державному архіву.

Юрій Заруцький

Фото: Крочак Ігор