У Тиврові буде відкрито Меморіал мучеників за віру
  • Срд, 22/08/2018 - 12:09

1 вересня 2018 року, за участю Папського Нунція в Україні архієпископа Клаудіо Ґуджеротті, відбудеться відкриття Меморіалу мучеників за віру Римсько - Католицької Церкви ХХ століття в Україні. Меморіал присвячено всім мученикам нашої землі, які, попри переслідування, донесли до нас полум’я живої віри, й усім, хто це полум’я сьогодні несе й передає далі.

Розташування

Меморіал мучеників за віру міститиметься на території нинішньої парафії святого архангела Михаїла в місті Тиврові, за 20 км від Вінниці, де 80 років тому впродовж кількох місяців комуністична влада закатувала понад 10 000 вірян.

Меморіал буде розташований на першому поверсі й у підвалі храму святого архангела Михаїла на українському Поділлі, на місці, яке пам’ятає трагічну долю сотень осіб, замордованих тільки тому, що були католиками. Він стане природним санктуарієм мучеництва і трагічної долі багатьох людей, які в жорстокі часи зберегли віру в Бога.

Чому ми вирішили створити меморіал?

Витягаючи в червні 2013 року фабричне сміття з одного з приміщень храму святого архангела Михаїла, ми знайшли між ним чимало людських останків. Ми захотіли не просто перепоховати їх на цвинтарі, а створити меморіал, тобто розповісти про трагічну долю мучеників, які в добу найжорстокіших переслідувань зберегли полум’я віри.

Саме тому ідеться про меморіал, про пам’ять вірних. Адже біля кожного стояння буде 7 спогадів свідків віри про переслідування – загалом 98 свідчень.

Меморіал розповідатиме також про також концтабори – понад 180 таборів смерті, куди засилали католиків, – і міститиме свідчення людей, які звідти повернулися.

Це буде сучасна Хресна Дорога Ісуса і Його мучеників з України, яка показуватиме життєвий шлях українських вірян доби комунізму: від родинного дому, школи й роботи – і до вивезення в концтабори й жорстокої мученицької смерті.

Заразом це буде нагода розповісти про історію Римсько-Католицької Церкви в Україні, особливо в ХХ столітті, та нагадати про католицькі парафії, які не були закриті в комуністичний час завдяки глибокій вірі людей. Ці іскорки допомогли зберегти, здебільшого в невеличких населених пунктах, віру, яка, мов гірчичне зерно, дає сьогодні рясний плід.

 

Мета

 

Меморіал стане важливою навчальною установою, де передусім молоді люди зможуть дізнаватися правду про нещодавні переслідування за віру в Україні та про тих, кому Церква завдячує свободою. Він допоможе зрозуміти суть комуністичного режиму, методи й механізми його дії – але й супротив злу, надію та спадщину Церкви. Це буде сучасна форма презентації життя й діяльності католиків у часи комуністичних переслідувань. Щоб цей меморіал промовляв до всіх – молодих і старих, з освітою чи без – ми використаємо сучасні засоби: музику, відео, гру світла. Сподіваємося, що люди виходитимуть звідси, збагачені не тільки знанням, а й глибокими духовними переживаннями.

 

Складники меморіалу

 

Меморіал складатиметься з низки стоянь, які показуватимуть окремі етапи життя мучеників за віру – від дитинства аж до смерті – та плоди цієї віри. Під час молитовних відвідин меморіалу можна буде побачити, як віра змінювала мучеників, як вони зростали й дозрівали, щоби стати сміливими людьми, готовими віддати життя за Христа.
Загалом буде 14 стендів, які символізуватимуть 14 стоянь Хресної Дороги – такої Хресної Дороги нашого народу:
Стояння 1. Щоденне життя в суспільстві без Бога
Стояння 2. Голод
Стояння 3. Сім’я
Стояння 4. Школа
Стояння 5. Священики
Стояння 6. В’язниці й допити
Стояння 7. Подорож до Сибіру і Казахстану
Стояння 8. Соловки
Стояння 9. Євхаристія
Стояння 10. Ченці й черниці
Стояння 11. Несправедливо засуджені
Стояння 12. Мученики за віру
Стояння 13. Відбудова тиврівських монастиря і храму
Стояння 14. Статуї в пресвітерії та підвал з останками мучеників за віру

 

Створюючи таке виняткове місце пам’яті, відчуваємо, що нам допомагають у цій справі сотні тисяч мучеників за віру нашої землі. Просимо їх про підтримку, коли щодня стаємо на коліна біля їхніх могил.
Запрошуємо до Тиврова

Більшість із нас не матиме змоги відвідати концтабори та просякнуті кров’ю місця, де загинули за віру численні наші рідні, знайомі, друзі, священики. Цей меморіал пропонує унікальну нагоду віддати шану мученикам за віру, а також відбути паломництво до однієї з найстарших ікон Пресвятої Діви Марії в Україні – Божої Матері Тиврівської. Тому щиро всіх запрошуємо!

 
Вінницька обл., м. Тиврів, вул. Тиверська, 18
Джерело: КМЦ