У Туреччині православний храм Святої Софії перетворили на мечеть
  • Суб, 13/07/2013 - 15:46

Православний храм Святої Софії в турецькому місті Трабзон (Трапезунд) почав діяти в якості мечеті. Тут вже був здійснений перший намаз.

Як заявив директор департаменту благодійних установ Мазхар Йилдиримхана, у віданні якого знаходиться музей Святої Софії, крім годин мусульманської молитви, яку здійснюють 5 разів на день, храм продовжить працювати і як музей, повідомляє NEWSru.com.

На час намазу розпису і мозаїки музею Святої Софії закривають килимами і шторами, "що не прибиваються цвяхами і не заподіюють ні найменшого ушкодження", розповів чиновник про долю унікальних зображень храму.

Крихітна християнська громада Трапезунда марно намагалася зберегти храм, який останні 52 роки служив музеєм.

"Відомо, що мусульманська громада в Трабзоні не відчуває необхідності в ще одній мечеті. Православного приходу тут немає. Єдиний спосіб зберегти храм - це залишити його функціонувати в якості музею", - заявив співробітник прес-служби Константинопольського патріархату Досифей Анагностопулос.

Туреччина переживає період реісламізаціі, і перетворення православних храмів у мечеті - один з доказів того, прокоментував події в Трапезунді відомий американський фахівець по Близькому Сходу і ісламу Раймонд Ібрагім. Він вважає, що наступна по черзі - Свята Софія Константинопольська.

Собор Святої Софії в Трапезунді є пам`яткою візантійської архітектури. Тут збереглися унікальні фрески і мозаїка. Храм збудував у 1238-1263 рр.. Мануїл I Комнін. 1461 р. Мехмед II захопив Трапезунд і перетворив церкву на мечеть. У 1964 р. після реставрації, проведеної в 1958-1964 р. р. за допомогою Единбурзького університету, собор був переобладнаний в музей.

Джерело: http://religions.unian.net