У Варшаві презентовано четвертий том повного зібрання праць Йозефа Рацінґера
  • Срд, 19/04/2017 - 18:37

«Вступ до християнства» – так називається четвертий том повного зібрання праць («Opera Omnia») Йозефа Рацінґера, яке містить досягнення його філософської та богословської думки. Книжка була представлена у Варшаві, під час конференції, присвяченої концепціям держави у працях Папи-емерита й організованої з нагоди його 90-річчя Секретаріатом польського єпископату.

У вступі до презентації кардинал Герхард Мюллер, префект Конгрегації віровчення, нагадав, що цьогоріч виповнюється рівно 50 років, відколи молодий отець Йозеф Рацінґер прочитав у Тюбінгенському університеті курс лекцій про Апостольський Символ віри із тою самою назвою, що й у нинішнього, четвертого тому «Opera Omnia». У «Вступі до християнства» Йозеф Рацінґер намагався виразити суть християнської віри, відкриваючи слухачам нові горизонти, як до цього закликав Другий Ватиканський собор, – особливо ті, що стосуються Святого Письма та літургії.

Також кардинал зазначив, що ця книжка народжувалася в ті часи, коли студентські заворушення призвели до реформи німецької університетської освіти, яка, своєю чергою, сприяла запровадженню плюралістичного підходу до філософських поглядів науковців. Через це університетське середовище загалом і теологічні факультети зокрема втратили методологічну базу, яку становив томізм, від часів Папи Лева ХІІІ трактований як загальна філософія католицького богослов'я. «У цій новій соціальній і теологічній ситуації народилася й нова книжка, яку доволі швидко було перекладено багатьма мовами і яка слугувала утвердженню вірних у християнській вірі та прагненні ознайомитися з християнством», – сказав кардинал.Opera-Omnia-Josepha-Ratzingera

Префект Конгрегації віровчення подякував Люблінському католицькому університетові за компетентну роботу щодо видання творів Йозефа Рацінґера, висловивши надію на те, що поточний том буде найкращим подарунком Бенедиктові XVI з нагоди його 90-річчя.

«Opera Omnia» Йозефа Рацінґера – це серія наукових праць, написаних протягом різних років. Проект видання творів Рацінґера польською мовою був розпочатий 2012 року й передбачає випуск 16 томів. Його ініціював Люблінський католицький університет, який отримав від Святого Престолу виняткове право на видання цього багатотомника.