У Вашингтоні відкривається Музей Біблії
  • Птн, 17/11/2017 - 11:03

В п'ятницю в столиці США відкривається Музей Біблії. Як очікується, участь у запланованій з цього приводу церемонії візьмуть, зокрема, архієпископ Вашингтонський кардинал Дональд Уерл, посол Ізраїлю в США Рон Дермер, американські міністри та інші почесні гості.

Розрізати стрічку на вході в цей приватний музей, створення якого обійшлося приблизно в 500 млн. доларів, запрошували віце-президента США Майкла Пенса. Згідно з відомостями в американській пресі, він є особистим другом кількох членів опікунської ради музею, засновником якого став американський мільярдер Стів Грін, який володіє магазинною імперією Hobby Lobby. Однак як повідомила компанія Demoss, що відповідає за зв'язки музею з громадськістю, робочий графік Пенса не дозволив йому приїхати на відкриття.

Останні приготування до відкриття йшли в шестиповерховому музеї в авральному режимі. У будівлі загальною площею близько 40 тис. кв. м йшли фінальні оздоблювальні та інші тому подібні роботи, шуміли електричні інструменти і продовжували подекуди працювати бригади майстрів. Проте будівля, створена із застосуванням інтерактивних та інших технологій, справляла глибоке враження.

Двері музею, а точніше обрамлення входу в нього представляє собою відлиту з бронзи і розітнуту надвоє сторінку Біблії Гутенберга, на якій викладена перша глава Книги Буття. З неї починається Старий Заповіт. Це видання Вульгати (латинського перекладу Святого Письма), здійснене Йоганом Гутенбергом в середині XV століття в Майнці, кладе початок історії друкарства в Європі.

Вага кожної з цих двох половинок «сторінки» перевищує 12 т, а висота становить 40 футів (близько 12,1 м). Напередодні урочистого відкриття музею ці своєрідні ворота продемонстрували в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія), Нешвіллі (штат Теннессі), Оклахома-Сіті (штат Оклахома) і Нью-Йорку.

Спорудження Музею Біблії почалося восени 2014 року. Основою експозиції стала особиста колекція Гріна, яку він почав збирати лише шість років тому, але в якій налічується 44 тис. експонатів. А розмістився музей в колишньому складі - купленій з дозволу вашингтонської влади величезній  будівлі 1922 року побудови, на першому поверсі якої свого часу йшла залізнична гілка, яка давала можливість приймати товарні вагони. Вона знаходиться недалеко від Конгресу США, практично в центрі міста, і Грін сподівається, що таке розташування дозволить залучити в музей додаткове число відвідувачів.

У бесіді з репортерами Грін категорично відкинув припущення, яке прозвучало безліч разів про те, що він фактично займається прозелітизмом.

«Намір завжди полягав в тому, щоб створити світський музей; це «журналістський» погляд на Біблію. Мова не йде про проповідування нашої віри. <...> Наша роль не полягає в тому, щоб говорити людям, створені вони були [Всевишнім] чи ні. Це їхнє власне рішення», - запевнив підприємець.

«Так, це буде продовженням великої частини діяльності [музею]. У міру організації нових виставок вони [фахівці] перевірятимуть всі інформаційні матеріали та пояснення до них. Всі програми підготовки наших співробітників підготовлені дослідниками. <...> Ці ключові люди знаходяться тут, вони з самих різних частин світу - Німеччини, Англії та, звичайно, Америки», - повідомив Зайсс.

Його також попросили уточнити, чи сподіваються творці музею побачити в числі відвідувачів президента США Дональда Трампа. «Ну, я б сподівався, що він прийде. Я  сподіваюся, що всі [живі колишні] президенти [США теж] колись відвідають музей», - заявив на це Зайсс.

ЕКСПОНАТИ

Ті, що прийшли в музей, зможуть побачити серед його експонатів, наприклад, фрагменти Кумранських рукописів, або свитки Мертвого моря, лист Мартіна Лютера (1483-1546), в якому ініціатор Реформації відстоював свої погляди перед зустріччю з посланником Папи Римського Лева X, англійський рукописний молитовник XIV століття, знайдений в Єгипті юдейський молитовник IX століття, Біблію, що побувала на Місяці під час польоту американського космічного корабля Apollo 14 в 1971 році, Книгу книг, що належала «королю рок-н-ролу» Елвісу Преслі (1935-1977). Збирати їх допомагав Гріну історик Скотт Керол, якого в професійному середовищі вважають «Індіаною Джонсом біблійної археології». У музеї будуть три основні розділи, що розповідають про історію Біблії, біблійні сюжети і той вплив, який ця книга здійснила на розвиток людства.

Крім того, музей планує виставити Біблії, видані на більш ніж 2 тис. мов. До теперішнього часу вже зібрані Біблії на більш ніж 600 мовах і діалектах. Відсутні експонати адміністрація установи, за її зізнанням, розраховує отримати від «добрих самаритян з-за кордону».

У 2015 році музей уклав з Управлінням старожитностей Ізраїлю, які займаються питаннями археологічних розкопок і збереження історичних цінностей, угоду про довготривалі експозиції унікальних предметів матеріальної культури зі Святої землі, що розповідають про зародження і розвиток християнства. Передбачається, що Управління стародавностей єврейської держави надасть у тимчасове користування колегам в США кілька десятків або навіть сотень предметів.

Домовленості про міжмузейні обміни досягнуті й з бібліотекою Ватикану. Експонати з неї представлені на одній з тимчасових виставок, підготовлених до відкриття музею.