У Ватикані говорили про зміну клімату та глобальне потепління
  • Чтв, 08/05/2014 - 20:16

Папська академія наук звернула увагу політиків і громадянського суспільства на важливість вирішення екологічних проблем. У Ватикані 2-6 травня 2014 пройшов міжнародний симпозіум, присвячений кліматичним змінам і проблемі глобального потепління. У форумі взяли участь вчені з багатьох престижних університетів світу, в тому числі три нобелівських лауреати: Пауль Крутцен, Маріо Моліна і Натаржан Раманатан. Всі вони згодні з тим, що зміни клімату в першу чергу пов'язані з наслідками людської діяльності.

Канцлер Папської академії наук, єпископ Марсело Санчес Саронда, нагадав, що від глобального потепління сьогодні страждають близько 3 млрд. осіб - майже половина людства. У той час, як ця проблема в більшості випадків пов'язана з видобутком і переробкою нафти, страждають від неї в основному народи країн, які не мають на своїй території вуглеводнів і не користуються вигодами від їх видобутку та продажу. Більшість населення планети "розплачується" за те, що невелика група багатих прагне захистити власні інтереси, зазначив ватиканських єрарх.

На думку єпископа Саронди, важливо, щоб людство усвідомлювало тяжкість проблеми. Цьому мають сприяти міжнародні зустрічі на високому рівні і робота ЗМІ. Єрарх зазначив, що сьогодні, на жаль, людей більше хвилюють інші проблеми - пов'язані з економікою і безробіттям. Але екологія має фундаментальне значення, так як стосується майбутнього наступних поколінь, додав він. Канцлер академії наук зазначив, що папа Франциск має глибокі знання про проблеми в сфері навколишнього середовища та їх наслідки; він не виключив можливості появи енцикліки на цю тему, враховуючи важливість проблеми.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va