У Ватикані говоритимуть про те, як захистити гідність дітей у цифровому просторі
  • Чтв, 14/11/2019 - 10:38

«Сприяти гідності дитини в цифровому просторі. Від теорії до практики» – таку назву матиме міжнародна зустріч, що 14 і 15 листопада 2019 р. відбуватиметься у Ватикані з нагоди 30-ї річниці прийняття Конвенції ООН про права дитини. Організатори зустрічі – Папська Академія Соціальних Наук, міжнародна мережа науковців під назвою «Об’єднання захисту гідності дитини» (Child Dignity Alliance) та «Міжрелігійне об’єднання задля безпечніших громад» (Interfaith Alliance for Safer Communities).

Цей захід є продовженням процесу, що розпочався під час двох минулих подій: світового конгресу на тему «Гідність дитини в цифровому світі», що відбувся в Римі 2017 року, та міжрелігійної конференції «Міжрелігійного об’єднання задля безпечніших громад», що проходила в Абу-Дабі 2018 року.

Тривожні явища

Отець Федеріко Ломбарді, ТІ, Президент Адміністративної ради Фундації Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI, що входить до Ради директорів «Об’єднання захисту гідності дитини», в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News зазначив, що в цифровому просторі відбуваються явища, якими не можна нехтувати, такі, як наприклад, поширення порнографії. Останні дослідження показують, що середній вік дітей, у якому вони починають відвідувати порнографічні сторінки, становить 11 років. Одне з питань, що обговорюватимуться під час зустрічі у Ватикані, буде стосуватися, власне, того, яким чином можна обмежити доступ дітей до цих веб-порталів.

Сприяти усвідомленню проблем і шукати конкретні рішення

Міжнародна зустріч розпочнеться аудієнцією з Папою Франциском у четвер, 14 листопада, а завершиться виступом Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна в п’ятницю, 15 листопада. Серед учасників зустрічі – представники міжнародних організацій і таких компаній, як Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, а також політики, юристи та релігійні провідники.

За словами отця Федеріко Ломбарді, мета зустрічі полягає в тому, аби сприяти усвідомленню проблеми й створювати спеціалізовані робочі групи, наприклад, серед психологів, або технологічних компаній, які б проводили дослідження й розробляли нові засоби, здатні гарантувати гідність дітей у цифровому просторі.