У Ватикані говорять про виклики автоматизації праці
  • Втр, 15/10/2019 - 17:24

У Ватикані розпочався міжнародний симпозіум на тему гідності і майбутнього праці. Однією з актуальних тем є автоматизація виробництва, яка сьогодні відбувається з особливою інтенсивністю.

Святіший Отець закликав учасників задуматися над такими проблемами, як дитяча праця, торгівля людьми і нові форми рабства.

Міжнародна федерація робототехніки прогнозує, що до 2025 р. частка машин в світовому виробничому процесі зросте до 25%, що значно підвищить продуктивність праці і знизить її витрати. Однак, на думку вчених з Оксфорда, це буде означати, що за наступне десятиліття навіть половина нинішніх професій можуть бути автоматизовані. Цей феномен, на думку організатора зустрічі, Папської академії соціальних наук, змушує задуматися над центральною роллю людської особистості і її місцем в майбутньому виробничого процесу.

З одного боку, поява нових технологій може сприяти покращенню у сферах клімату, здоров'я, освіти і працездатності. "З іншого боку, робототехніка і автоматизація створюють небезпеку витіснення нинішніх робочих місць, поглиблення проблеми безробіття, нерівності та зубожіння суспільства, оскільки очевидно, що зростання доходів від технологій зосереджені на капіталі, а не на працівниках", - стверджують вчені з Папської академії.

Учасники симпозіуму спробують розглянути ці питання з міждисциплінарної точки зору, ставлячи людську особистість в центрі всіх перспектив майбутнього праці, в прагненні до загального блага і цілісного та сталого людського розвитку.