У Ватикані оновили «Процесуальний довідник» щодо злочинів проти неповнолітніх
  • Пон, 27/06/2022 - 16:19

Дикастерія доктрини віри видала оновлену версію «Путівника щодо деяких процедурних пунктів у дослідженні випадків сексуальних зловживань проти неповнолітніх, скоєних представниками духовенства», що увібрала зміни в церковному законодавстві.

Два роки тому, 16 липня 2020 року, Конгрегація Віровчення представила «Путівник щодо деяких процедурних пунктів у розслідуванні випадків сексуальних зловживань проти неповнолітніх, скоєних представниками духовенства», своєрідний довідник у формі відповідей на найчастіші запитання, що стосуються цього делікатного процесу. Підручник-інструкція на 30 сторінках у 9 розділах дає конкретні процесуальні відповіді та не є новим законодавством у цій сфері, але інструментом, який повинен допомогти особам, на яких лежить відповідальність за те, щоби втілювати у життя вимоги існуючого законодавства.

У понеділок, 27 червня 2022 р., Дикастерія віровчення представила оновлену версію цього «Путівника», до якої увійшли зміни, впроваджені в церковному законодавстві протягом останніх двох років. У повідомленні- презентації зазначається, що поширення цього процесуального підручника причинилося до стандартизації практик, вишколу відповідальних у цій сфері осіб та вирішення питань, чітко не окреслених у законодавстві.

Необхідність оновити перше видання пов’язана, насамперед, з набранням чинності нової редакції VI Книги Кодексу канонічного права та «Норм щодо злочинів, зарезервованих для розгляду Конгрегацією віровчення» (8 грудня 2021), іншого законодавства в цій сфері та Апостольської конституції про Римську Курію «Praedicate evangelium» (5 червня 2022). Під час приготування нового видання враховано зауваження та рекомендації, які протягом двох років надійшли від академічного середовища та дослідницьких осередків у цій сфері. Оновлена версія доступна в мережі за посиланням: https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/ddf/rc_ddf_doc_20220605_vademecum-casi-abuso-2.0_it.html