У Ватикані підбили підсумки економічної діяльності за 2013 рік
  • Срд, 09/07/2014 - 17:50

Під час засідання Економічної Ради Апостольської Столиці у суботу, 5 липня 2014 р., Префектура економічних справ Святого Престолу представила, як це зазвичай відбувається у цю пору року, зведений бюджет за попередній рік. Мова йде про бюджети Святого Престолу та Губернаторства Держави-Міста Ватикану.

Економічний 2013 рік для Святого Престолу закінчився з дефіцитом у понад 24 мільйони євро, що пов’язане, насамперед, з коливаннями на ринку цінних металів. І хоч мова йде про лише оціночні, а не дійсні втрати, їх враховано відповідно де прийнятого регламенту. Основною статтею видатків Апостольської Столиці є оплата праці персоналу. Так, на майже 2900 працівників потрачено приблизно 125 мільйонів євро. Мова йде про працівників Конгрегацій, Папських Рад, Державного Секретаріату й Дипломатичного корпусу. Зазначимо, що на балансі Святого Престолу перебуває Ватиканське Радіо та інші засоби комунікації.

Окрему адміністрацію має Губернаторство Держави-Міста Ватикану. В той час, коли Апостольська столиця займається проводом Церкви, Губернаторство відповідає за функціонування Ватиканської держави. Минулий економічний рік його структури, а це, зокрема, Ватиканські музеї та пошта, технічне забезпечення, і т.д., нараховуючи майже 2 тисячі працівників, закінчили зі зведеним прибутком у понад 33 мільйони євро. Таким чином, за підсумком двох бюджетів, минулий рік завершено з позитивними показниками приблизно у 10 мільйонів євро.

У звіті також зазначено, що приписані канонічним правом пожертви місцевих Церков на діяльність Римської Курії залишаються стабільними в порівнянні з попередніми роками, склавши у 2013 році понад 22 мільйони євро.