У Ватикані підсумували 2016 рік: 10 канонізацій і 14 беатифікацій
  • Чтв, 12/01/2017 - 15:28

Десять канонізацій і чотирнадцять беатифікацій відбулись в Католицькій Церкві впродовж 2016 р. Особи, проголошені святими, походили з восьми різних країн: Албанії, Аргентини, Франції, Італії, Польщі, Мексики, Іспанії та Швеції. Таку інформацію повідомив префект Конгрегації з канонізації святих 9 січня 2017 року в Папському університеті "Urbaniana".
 
За словами кардинала Амато, серед десяти нових святих: один єпископ - Мануель Гонсалес Гарсія і чотири священики - Габріель Брачера, Ян Папчинскі, Лодавіка Павоні і Альфонсо Марія Фуско, троє з яких були засновниками монаших спільнот.

Крім того, впродовж минулого року був канонізований мученик епохи Французької революції о. Салам Леклерк, три монахині: Мати Тереза ​​з Калькутти, Єлизавета Хезельблад і Єлизавета від Пресвятої Трійці, а також 14-річний мученик антирелігійного переслідування в Мексиці: Хосе Санчес дель Ріо.

Нові блаженні походять з семи різних країн: Албанії, Аргентини, Франції, Німеччини, Італії, Казахстану і Лаосу. Загальна кількість беатифікаваних в 2016 р. мучеників - 69. Серед них священики, монахи і вірні миряни. Сповідників віри було 7: четверо жінок і троє чоловіків.

Кардинал Амато також зауважив, що з 2006 по 2016 рр. було складено 351 "positiones" - досьє щодо чеснот, мучеництва чи чудес, здійснених за заступництвом кандидатів до блаженства з Африки, Азії, Океанії, Європи, Південної та Північної Америки. З цих документів 293 стосуються героїзму чеснот і 58 - мучеництва. Шість святих, справи яких були в цьому списку, були канонізовані за спеціальним декретом Святішого Отця, без проведення всієї канонізаційної процедури. Серед них: св. Хільдегарда Бінгенська, св. Анджело з Фальніа, св. П'єр Фавр, св. Марія від Утіловлення, св. Жозе ді Аншиєта, св. Франсуа де Лаваль, інформує білоруська редакція Радіо Ватикан.

Варто додати, що за останні десять років найбільша кількість канонізацій стосувалась осіб, родом з Італії. А саме: з 351 справи кандидатів до святості, близько 40% (139 справ) походили з Італії, повідомляє Catholic Herald. Загалом впродовж цього періоду канонізаційні справи були подані з 43 країн:

– 139 з Італії
– 60 з Іспанії
– 22 з Польщі
– 13 з Бразилії
– 10 з Франції
– 8 з Індії
– По 7 зі США, Мексики, Колумбії, Німеччини та Угорщини
– 6 з Португалії
– 4 з Філіппін
– По 3 з Канади, Англії та Уельсу, Пуерто Рико, Чилі, Перу і Румунії
– По 2 з Південної Кореї, М’янми, Лівану, Гватемали, Уганди, Австрії, Боснії-Герцеговини, Хорватії та Словаччини
– По 1 з Нової Зеландії, Алжиру, Сомалі, Південної Африки, Мадагаскару, Японії, Сінгапуру, Аргентини, Болівії, Куби, Еквадору, Сальвадору, Уругваю, Литви та Чеської Республіки.