У Ватикані представлено документ: «Прийняти Христа в біженцях та в особах вимушених переселенців. Душпастирські орієнтири»
  • Суб, 08/06/2013 - 12:30

Тема мігрантів та біженців є темою дня для суспільства нашого часу. Над цією проблематикою застановляються уряди та політичні сили різних країн, як також і Вселенська Церква, що завжди є в авангарді цієї, часто болючої тематики, намагаючись щоразу осучаснити та пристосувати свою діяльність у цій сфері. Саме тому, у четвер, 6 червня 2013 року, у Ватикані представлено новий документ про душпастирство біженців «Прийняти Христа в біженцях та в особах вимушених переселенців. Душпастирські орієнтири», що побачив світ за сприянням Папської Пади душпастирства мігрантів та подорожуючих і Папської Ради Cor Unum.

 

Представлення документу відбулося у прес-центрі Апостольської Столиці. Його очолили Президенти вищезгаданих Папських Рад: кардинал Антоніо Марія Вельйо та кардинал Роберт Сарах. Його Еміненція кардинал Вельйо пригадав, що у 1992 році очолюваний ним ватиканський дикастерій видав документ «Біженці, виклик солідарності», однак, продовж 21-го року відбулось чимало змін у самій природі примушеної міграції, що й заохотило до праці над новим документом Святого Престолу щодо цих питань.

 

Причини, що спонукають людей залишити свій рідний край, є дуже різними, але найболючішим аспектом останніх років є загострення відповідних правових норм багатьох урядів у цій сфері. Документ, представлений того дня у Ватикані, ставить наголос на невідкладність у тому, щоб були забезпечені принаймні ті права, що перераховані у Конвенції щодо біженців з 1951 року, що є важливим, але неповним документом у цій проблематиці.

 

Кардинал Антоніо Марія Вельйо, серед іншого, навів також деякі статистичні дані, зазначаючи, що на сьогодні нараховуємо 16 мільйонів біженців, 28,8 мільйонів евакуйованих з причини конфліктів, 15 мільйонів біженців задля природних катаклізмів та 15 мільйонів біженців з причини проектів розвитку. До них зараховуємо також 12 мільйонів осіб без громадянства, які, отже, не мають прав, які належать громадянам якоїсь конкретної держави.

 

Представлений документ має на меті бути, свого роду, путівником у душпастирстві, що відштовхується від фундаментальної засади, що тягнеться червоною ниткою через увесь документ, а саме, що кожна політика, ініціатива чи втручання у цю сферу повинні бути натхнені принципом центральності та гідності кожної людської істоти, – на цьому наголосив кардинал Вельйо.

 

У свою чергу, кардинал Сарах пригадав драматичну дійсність 4 мільйонів евакуйованих у Сирії та 1 мільйона сирійських біженців, що подались до сусідніх держав. Окрім того, він наголосив, що іноземці та іммігранти повинні мати належний духовний провід та опіку, щоб вийти із логіки насильства, обурення та болю і щоб змогти наново відчути себе часткою великої родини людства.

 

На його думку велика кількість осіб залишають свій рідний край з причин безробіття, намагаючись знайти кращі можливості для здійснення своїх особистих проектів та гідного забезпечення своїх найближчих. Проте, не зважаючи на економічні проблеми, не слід забувати, підкреслив кардинал Роберт Сарах, окрім хліба потрібна ще й любов, вказуючи, що кожна людина, яка має необхідність у допомозі, повинна мати можливість зустріти доброго самаряника на своїй дорозі.

 

Наприкінці представлення нового документу про душпастирство біженців «Прийняти Христа в біженцях та в особах вимушених переселенців. Душпастирські орієнтири», мали можливість звернутись із коротким словом також представники інших інституцій, зацікавлені згаданою тематикою, звертаючи увагу на проблеми, дотичні темі міграції.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va