У Ватикані представлено заключні події Святого Року
  • Чтв, 03/11/2016 - 17:34

Добігає до завершення Святий Рік Милосердя, на заключні прощі якого до Риму прибудуть особливі паломники, дорогі серцю Папи Франциска. У неділю, 6 листопада, в базиліці святого Петра у Ватикані відзначатиметься Ювілей в’язнів, а через тиждень, 13 листопада, на ювілейну прощу зберуться особи, що живуть у стані суспільної маргіналізації. Того ж дня в усіх дієцезіях світу будуть зачинені Святі Двері. Заключні події під час брифінгу у Ватиканському прес-центрі 3 листопада 2016 р. представив архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, яка займається проведенням заходів з нагоди Святого Року.

Папа Франциск з великою увагою ставиться до ув’язнених. Це підтверджують його відвідини пенітенціарних закладів Риму, але також під час Апостольських подорожей, його часті контакти з в’язнями за посередництвом пошти чи телефону. Врешті, проголошуючи Святий Рік, він зазначав, що двері в’язничної камери можуть стати Дверима Милосердя для тих, які проходячи через них, підноситимуть свою думку до Небесного Отця.

«Папа Франциск під час численних інтерв’ю неодноразово повторював: “Часто себе запитую, коли відвідую в’язниці, чому це трапилося з ними, якщо могло трапитися також і зі мною”. Вважаю, – підкреслив архиєпископ Фізікелла, – що саме в цьому полягає сенс співучасті в тому, що можемо назвати “долею цих людей”. Мені здається, що його близькість визначена також знанням про ситуації, де часто гідність людей перебуває на межі витривалості».

З нагоди Ювілею в’язнів, який відзначатиметься в усіх дієцезіях світу, в неділю вранці в базиліці святого Петра зберуться приблизно чотири тисячі в’язнів, колишніх в’язнів, родичів, капеланів та працівників пенітенціарної системи з 12 країн світу. У Святій Месі, яку служитиме Папа, братимуть участь в’язні всіх категорій.

«Там будуть неповнолітні в’язні, особи, що відбувають альтернативні покарання чи перебувають під домашнім арештом, засуджені з різними строками покарання», – розповів Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації.

Як звичайно, напередодні учасники прощі матимуть змогу приступити до Святих Тайн у «ювілейних» храмах поблизу Ватикану й пройти через Святі Двері базиліки Святого Петра. Євхаристійне богослуження наступного дня, під час якого прислуговуватимуть в’язні, буде випереджене 4-ма свідченнями: засудженого, який пережив навернення, який промовлятиме разом жертвою, з якою примирився, брата вбитого, засудженого неповнолітнього та представника пенітенціарної поліції.

Через тиждень відбудеться ювілей людей, які перебувають в скрутному становищі з причини економічної нестабільності, хвороби, самотності, відсутності родинних зв’язків, внаслідок чого не мають помешкання. Шість тисяч таких паломників, завдяки підтримці різних організацій, прибудуть з різних країн світу. Урочисте недільне богослуження на площі Святого Петра буде випереджене зустріччю зі Святішим Отцем, що відбудеться у п’ятницю, та благодійним концертом за участю Енніо Моріконе й молитовним чуванням в базиліці святого Павла в суботу.

«Як відомо, 13 листопада відбудеться закриття Дверей Милосердя в храмах та санктуаріях світу. Таким чином, – зазначив архиєпископ Фізікелла, – ювілейне богослуження на площі Святого Петра має на меті пригадати Церкві слова Ісуса: “Бідних завжди матимете біля себе”. Закриття Дверей Милосердя, отже, не завершує заанґажування Церкви, але у світлі прожитого Ювілею скріплює свідчення».

Президент Папської Ради, що займалася проведення заходів з нагоди Святого Року, також зазначив, що завершення Ювілею, що відбудеться 20 листопада, стане нагодою завершальних підсумків, оцінки того, чи були досягнені очікування. Він також повідомив, що станом на 30 жовтня у ювілейних прощах до Ватикану взяли участь майже 20 мільйонів паломників.