У Ватикані проходить черговий раунд діалогу з Древніми Східними Церквами
  • Срд, 23/01/2013 - 00:00

У вівторок 22 січня у Ватикані стартував черговий раунд богословського діалогу Римо-Католицької Церкви з Древніми Східними (Нехалкідонськими) Церквами.

 

Сьогодні, в середу 23 січня, розпочнеться пленарне засідання Змішаної богословської комісії, яка представляє ці Церкви. Зустрічі, які пройшли у вівторок мали неформальний характер. У їх ході прибулі в Рим єрархи розповідали про ситуацію своїх вірних на Близькому Сході та в Індії. Однак сьогодні учасники засідання перенесуться з сучасності в далеке минуле - з I по V століття християнської ери.

 

Священик Габрієль Кік, який очолює Комісію з католицької сторони, розповів кореспондентові Ватиканського Радіо наступне: «В ході нашої останньої зустрічі в Аддіс-Абебі ми прийняли рішення підготувати проект документа про взаємовідносини наших Церков в перші п'ять сторіч християнської ери. Цю тему ми розробляємо ось вже два роки, а на нинішній зустрічі маємо намір представити спільний проект документа. Ми також обговоримо шлях святих, який є фактором єдності і взаємного спілкування. Ми розглянемо, як в давнину когось починали вважати святим, і як процедури канонізації виглядають у наш час. Головною ж метою переговорів буде спільний документ про стосунки між нашими Церквами в давнину. Напевно, в його проект доведеться вносити якісь поправки. Остаточний же консенсус ймовірно буде досягнутий в майбутньому році ».

 

Священик Габрієль Кік зазначив, що у відносинах Римо-Католицької Церкви з стародавніми східними церквами досягнуто помітного прогресу. Найбільш важливі догматичні розбіжності вже усунені. В даний час найважливішим спірним моментом є вчення про Папський примат. До цього питання слід підходити з усією обережністю: адже одна тільки готовність поставити його на порядок денний вже може вважатися великим досягненням, - зазначив бельгійський священик, відповідальний у Ватикані за діалог з цими Церквами.

 

За матеріалами  http://sibcatholic.ru