У Ватикані розповіли про пріоритети папської дипломатії
  • Срд, 05/08/2015 - 22:01

Мета дипломатії Апостольського Престолу - сприяння зустрічі і примиренню народів, сказав архиєпископ Пол Річард Галлахер.

За словами секретаря з відносин з державами, Європу не можна сприймати на рівні якоїсь виключно фінансової або господарської установи, де економічний аспект переважає над іншими. Первісною ідеєю батьків-засновників Євросоюзу був принцип солідарності. Економіка повинна співіснувати з іншими цінностями, культурними, політичними та етичними, не менш важливими для розвитку європейського суспільства, сказав ватиканський дипломат.

Єрарх звернувся до теми Іраку і підкреслив, що міжнародне співтовариство може підтримати країну в першу чергу в рамках гуманітарної допомоги для мігрантів та біженців, які постраждали від конфліктів, а також у запобіганні терористичній загрозі.

Останнє питання великого інтерв'ю стосувалася ролі Апостольського Престолу в потеплінні відносин між США і Кубою і можливості застосування цієї моделі в інших конфліктних ситуаціях у світі. Архиєпископ Галлахер стверджував, що Церква завжди прагне до миру і єднання між народами, що особливо помітно після Другої світової війни. Вона супроводжує процеси трансформації політичної та економічної систем, а також сприяє створенню атмосфери більшої співпраці між народами. У той же час, Апостольський Престіл прагне сприяти розвитку міжнародних відносин, з метою більшою мірою враховувати основоположні вимоги справедливості і миру.

"І сьогодні, у світлі II Ватиканського Собору, Католицька Церква хоче запропонувати людству щиру співпрацю по створенню універсального братства, яке повністю відповідає покликанню людини. У цьому зв'язку, як нас заохочував св. Іван Павло II, на початку третього тисячоліття Церква повинна сприяти формуванню справжньої "цивілізації любові". Тому Апостольський Престіл не пошкодує зусиль, щоб сприяти примиренню і зустрічі з людьми ", - сказав один з керівників ватиканської дипломатії.