У Ватикані ще раз підтвердили, що близькі до укладення угоди з Товариством св. Пія X
  • Срд, 22/03/2017 - 13:58

Секретар комісії Ecclesia Dei підтвердив, що Ватикан близький до укладення угоди з Товариством св. Пія X (SSPX), яке остаточно впорядкує статус цієї групи католиків-традиціоналістів та призведе до відновлення їхнього спілкування зі Святим Престолом.

Архієпископ Гвідо Поццо (Guido Pozzo) розповів в інтерв'ю німецькій газеті Die Tagespost, що Ватикан попросить, щоб SSPX підтвердило формальну декларацію, вирішивши деякі питання, що відносяться до доктринальної проблематики.

Проте підтверджуючи все, про що заявили лідери SSPX, архієпископ Поццо також визнав, що SSPX не буде надалі дозволено продовжувати висловлювати сумніви щодо вчення Другого Ватиканського собору. За останні роки, за словами архієпископа Поццо, Конгрегація віровчення відповіла на багато запитань щодо соборних документів. «Я не бачу причин, за якими ця робота щодо роз'яснення та відповідей на сумніви... не могла б привести до успіху».

Архієпископ Поццо сказав, що, в інтерпретації документів Другого Ватиканського собору один чіткий принцип завжди буде дотриманий: «якщо розуміння соборних постанов веде до розриву з традиційним вченням Церкви, значить ця інтерпретація має бути відхилена як помилкова або невідповідна».

Архієпископ також запропонував, щоб з питання про возз'єднання SSPX з Католицькою Церквою все було ввірено піклуванню Фатімської Богородиці, оскільки в даний час католики відзначають 100-ту річницю явлення Діви Марії у Фатімі.