У Ватикані спростували скандальні цитати Скальфарі
  • Птн, 11/10/2019 - 11:20

Апостольська Столиця видала комюніке на тему скандальної статті Євґеніо Скальфарі, в якій він приписав Папі слова, що ставлять під сумнів основну істину християнської віри. «Ісус з Назарету, коли став людиною, хоча й був людиною з винятковими чеснотами, але не був Богом», - начебто сказав в інтерв’ю Скальфарі Папа Франциск. «Кожен, хто мав таку нагоду, яка трапилась мені вже багаторазово, зустрітись з Франциском і розмовляти з ним у повній довірі, знає, що Папа сприймає Христа як Ісуса з Назарету, людину, а не утіловленого Бога», - написав засновник італійського видання «La Repubblica».

Стосовно цих слів і відповідаючи на запитання журналістів, директор прес-служби Апостольської Столиці написав: «Як вже було сказано при інших нагодах, слова, які Євґеніо Скальфарі приписує Святішому Отцеві, подаючи їх викривлено як такі, що випливають з розмови, яку він мав з Папою, не можна трактувати як правдива передача того, що Святіший Отець насправді сказав, але вони швидше є особистою і вільною інтерпретацією того, що він почув. Це очевидно видно з того, що він написав сьогодні про божество Христа».

Євґеніо Скальфарі є одним із журналістів, яким надають привілеї для розмови зі Святішим Отцем. Франциск кілька разів запрошував його до Дому св. Марти на довгі бесіди. Після кожної з них журналіст публікував підсумок цієї зустрічі, деколи цитуючи слова Папи. Однак, як визнав 95-річний Скальфарі, на зустріч з Франциском він ніколи не бере диктофону, не робить нотаток, а слова Папи Списує і цитує з пам’яті. Проблема полягає в тому, що слова Франциска в поданні Скальфарі доходять до мільйонів читачів, а спростування Апостольської Столиці лише до їх вузького кола.

На брифінгу з журналістами Паоло Руфіні запевнив, що Папа ніколи не говорив таких слів, а розмова, на яку посилається Скальфарі, відбулася 2 роки тому, - інформує Vatican News.