У Ватикані триває конференція про служіння Церкви хворим і літнім людям
  • Птн, 22/11/2013 - 11:34

Стан душпастирства літніх людей далекий від ідеалу – каже Архиєпископ Зигмунт Зімовскі, що керує Папською Радою у справах душпастирства охорони здоров'я. Таким чином, як він зазначає, Церква робить безперервні зусилля для того, щоб краще координувати допомогу хворим і забезпечувати їм гідну опіку у всьому світі. Задля цього вчора в Римі розпочалася міжнародна конференція  на тему: «Церква в служінні хворим особам літнього віку. Опіка для хворих з нейродегенеративними захворюваннями».

«Поглиблення діалогу, обміну знаннями та досвідом, роздуми і молитва – це чотири основні точки міжнародної конференції, – сказав Архиєпископ Зімовскі. – У зустрічі взяли участь видатні експерти і вчені з нейродегенеративних захворювань з усього світу, які належать до різних конфесій та релігій, відкриті для обміну знаннями та досвідом, приносять користь людям, що страждають від хворіб, які охопили багатьох людей у світі. Тема цьогорічної конференції відображає заклик Папи Франциска брати активнішу участь у наданні допомоги літнім людям, захисті їхніх прав на гідне життя і активно брати участь у церковній спільноті та громаді мирян. Під час однієї Літургії він нещодавно наголосив, що нація, яка не поважає літніх людей, не має майбутнього.

Стан душпастирства літніх осіб далекий від ідеального. Тому потрібна нова євангелізація. Важливою є також солідарність між молоддю і старшими, відповідно до моделі сім'ї поколінь, де кожен почувається як вдома, де панує не логіка користі та володіння, але самовідданість і любов. У душпастирстві літніх осіб потрібно активно долучити їх до місії і життя Церкви.

В усьому світі є близько 36 мільйонів людей, які страждають старечим недоумством та іншими нейродегенеративними захворюваннями, і ця кількість, частково з приводу так званого «старіння» населення на глобальному рівні, до 2050 року може зрости у три рази. Крім того, всіляких спроб лікування чи полегшення страждань у зв’язку з поширенням хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань, які роблять у лікарнях, є недостатньо навіть там, де уряд призначає для цього значні фінансові ресурси. Значно кращих результатів досягають, піклуючись вдома. Це також створює величезні виклики для Церкви, навіть на рівні участі парафії», – сказав голова Папської Ради у справах душпастирства служби здоров’я та хворих.

Конференція закінчиться в суботу, 23 листопада, зустріччю з Папою Франциском. У ній візьмуть участь хворі, їхні сім’ї та особи, які їх доглядають, а також медичні працівники, священики та волонтери.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va