У Ватикані триває конгрес на тему святості в сучасному світі
  • Чтв, 06/10/2022 - 15:23

Християнські чесноти не є ексклюзивним даром канонізованих святих, але є покликанням кожного християнина. Про ці та інші аспекти святості в сучасному світі дискутують під час міжнародного наукового конгресу у Ватикані.

«Святість сьогодні», – такою є тема міжнародного наукового конгресу, організованого Дикастерією в справах визнання святих, який від 3 до 6 жовтня 2022 р. відбувається в актовому залі Інституту Патристики «Agostinianum», розташованому поблизу площі Святого Петра.

Члени дикастерії, викладачі та науковці, як також представники світу культури та медіа, що походять з різних частин світу, зібралися, щоби обмінятися думками про дві основні теми, які представив кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії в справах визнання святих. З одного боку, за його словами, йдеться про «християнський героїзм між постійністю та актуалізацією», тобто, про те, якими є чесноти для «святості, що може бути канонізованою», враховуючи слова святого Джона Генрі Ньюмена, який писав, що для того, аби бути досконалими, «не потрібно робити щось інше, як виконувати свої щоденні обов’язки».

Другий же виклик полягає в тому, як підтвердити “fama sanctitatis”, тобто, славу святості, в цифровій епосі. Як зауважив кардинал Семераро, в той час, як «fama sanctitatis», чи слава про мучеництво або пожертву свого життя, є передумовою для початку беатифікаційного процесу, останніми десятиріччями проглядається тенденція відсувати цей аспект на другий план. Це тому, як зауважив префект, що «не думаю, що святі матимуть “вподобайки” в соціальних мережах».

Як зазначив один із доповідачів, – о. Мауріціо Фаджоні, – покликаючись на Апостольське напоумлення Папи Франциска «Gaudete et exsultate», написане 2018 року з метою «подбати про те, щоби наново зазвучало покликання до святості, стараючись втілити її в актуальному контексті, з його ризиками, викликами та шансами», християнські чесноти не є чимось ексклюзивним для канонізованих святих, але «є та повинні бути стилем життя кожного християнина», їх можна здійснювати «у звичайний і надзвичайний спосіб». Як писав Папа Франциск, поряд із канонізованими святими «мені подобається бачити святість серед терпеливого Божого люду: в батьках, які з великою любов'ю виховують своїх дітей, в чоловіках і жінках, які трудяться, щоби принести додому хліб, у хворих, у похилих віком черницях, які не перестають усміхатися».

В четвер, 6 жовтня, учасники конференції матимуть аудієнцію в Святішого Отця.