У Ватикані відбудеться чергова зустріч, присвячена гуманітарній кризі в Сирії та Іраку
  • Чтв, 29/09/2016 - 00:20

У четвер, 29 вересня 2016 р., відбудеться п’ята зустріч, присвячена гуманітарній кризі в Сирії та Іраку, організована Папською Радою «Cor Unum», яка до 1 січня наступного року відповідає за доброчинність Святого Престолу, а з наступного року буде поглинута новоствореною Дикастерією служіння цілісному розвиткові людини. В зустрічі візьмуть участь 40 католицьких харитативних організацій, представники місцевих єпископатів, чернечих родин, які служать на Близькому Сході, Апостольські Нунції в Сирії та Іраку.

Засідання відкриє сам Папа Франциск, який вранці прийме його учасників в Апостольському палаці у Ватикані. Безпосередня праця відбуватиметься в аудиторії святого Івана Павла ІІ в Папському Урбаніанському Університеті. Свої промови виголосять Стаффан де-Містура, Спеціальний Посланець ООН у Сирії, та кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці. Буде представлено «Друге дослідження відповіді церковної мережі на гуманітарну кризу в Іраку та Сирії в 2015-2016 роках», приготоване згаданою Папською Радою. Апостольські Нунції представлять актуальну політичну й гуманітарну ситуацію, після чого відбуватиметься праця в групах.

В комюніке Папської Ради «Єдиним серцем» зазначається, що завданням зустрічі, продовжуючи шлях, започаткований протягом останніх років, є підбити підсумки праці католицьких харитативних організацій в контексті існуючої гуманітарної кризи, обговорити критичні моменти й виокремити пріоритети на майбутнє, а також проаналізувати становище християнських громад в країнах, заторкнутих війною, сприяючи співдії між дієцезіями, чернечими Згромадженням та церковними організаціями.

У повідомленні пригадується, що конфлікти, які тривають в Сирії та Іраку, спричинилися до найбільшої гуманітарної катастрофи останніх десятиріч. Святий Престол, крім дипломатичної активності, бере активну участь також і в гуманітарних програмах. Церковні мережі протягом 2015-2016 років зібрали приблизно 207 мільйонів ам. доларів у 2015 році та 196 – станом на липень 2016-го. На даний час понад 13,5 мільйонів людей у Сирії та 10 мільйонів в Іраку потребують гуманітарної допомоги. Майже 5 мільйонів сирійських біженців перебувають у таборах на території Туреччини, Лівану та Йорданії.