У Ватикані відзначили 65-річчя священства Бенедикта XVI
  • Срд, 29/06/2016 - 09:05

Урочиста церемонія з нагоди 65-річчя рукоположення Папи-емерита Бенедикта XVI відбулася 28 червня 2016 року в Клементійській залі Апостольського палацу у Ватикані. Зі словами привітання до Його Святості звернувся папа Франциск.

Він зосередився на думці, яку не раз підкреслював Йозеф Ратцінгер в своїх книгах на тему священства: в житті, повністю присвяченому священичому служінні, повинна панувати любов до Бога; вона повинна визначати справжню теологію, яку Бенедикт XVI невипадково визначав як "пошук Улюбленого".

Демонструючи "погляд і серце, звернені до Бога", Папа-емерит продовжує "служити Церкві, не перестає енергійно й уміло сприяти її зростанню", - переконаний Франциск. Символічним бачить Папа і місце сьогоднішнього перебування Бенедикта XVI - монастир "Mater Ecclesiae" в Ватикані, "маленький куточок поруч з Марією". "Боже Провидіння побажало привести Його Святість в місце дійсно "францисканське", з якого виходять спокій, мир, сила, довіра, сталість, віра, посвята", - зазначив Понтифік і побажав Бенедикту XVI і надалі "відчувати руку милостивого Бога, яка підтримує" .

Префект Конгрегації віровчення кардинал Герхард Людвіг Мюллер, колишній учень Бенедикта XVI, подарував ювіляру книгу "Вчити і пізнавати Любов Бога" ( "Die Liebe Gottes Lehren und Lernen"), спеціально видану до цього торжества. Кардинал зізнався, що в цьому виданні, присвяченому священству, "сказано все": "ми покликані вчити тому, що в свою чергу спіткали через Божу Любов". Зі словами привітання та подяки до Бенедикта XVI звернувся також кардинал Анджело Содано, декан Колегії кардиналів.

Йозеф Ратцінгер був рукоположений в священики 29 червня 1951 року в катедральному соборі в Фрайзінгу архієпископом Мюнхенсько-Фрайзінгським, кардиналом Міхаелем фон Фавльхабера. На Престіл св. Петра був обраний у квітні 2005 р. Про своє рішення відійти від служіння оголосив 24 лютого 2013 р.