У Ватикані випустили медаль на підтримку постраждалих від війни в Україні
  • Чтв, 09/06/2022 - 10:49
Монетний двір Держави-Міста Ватикану випустив пам’ятну срібну медаль, тема якої – «Мир в Україні». «Адміністрація Губернаторства нічого не заробить на цій ініціативі. Всі виручені кошти будуть передані Святішому Отцеві, який на свій розсуд використає їх для допомоги українському населенню», – зазначив директор цієї установи Мауро Олів’єрі.

Наприкінці травня цього року Монетний двір Держави-Міста Ватикану випустив пам’ятну срібну медаль, тема якої – «Мир в Україні». Кошти, отримані від продажу медалі, вартість якої 50 євро, будуть спрямовані на ініціативи Папи Франциска для допомоги мешканцям України, що постраждали від війни. Дві сторони медалі – плід праці художниць Орієтти Россі та Даніели Лонґо. На реверсі зображені три жіночі постаті, що втікають із міста, знищеного бомбардуваннями, над якими латиницею та кирилицею написано «PAX - MИP». На аверсі медалі бачимо голуба миру, герб Папи Франциска та частину молитви, яку він проказав наприкінці загальної аудієнції 16 березня 2022 року: «Господи Ісусе, що народився під бомбардуваннями Києва, що помер в обіймах мами в сховищі Харкова, відправлений двадцятирічним на фронт, помилуй нас».

 

Безпрецедентна подія

Для ватиканського Монетного двору – це безпрецедентна подія: вперше вони виготовляють медаль задля благодійних цілей. На цьому в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News наголосив очільник цієї установи Мауро Олів’єрі. «Ідея виготовлення цієї медалі народилася з серця, – підкреслив він. – Дивлячись на жахливі картини війни, починаючи від 24 лютого, я думаю, що кожен із нас замислювався над тим, як може допомогти, чи приватно, чи навіть, як у моєму випадку, на роботі, якщо є така можливість. Прислухаючись також до слів Папи, ми кілька разів переконалися, що є можливість щось зробити. Таким чином зародилася ідея зробити щось позитивне, корисне і конкретне».

 

Бажання почуватися причетними

Відповідаючи на запитання про те, як на ініціативу відгукнулися колекціонери та громадськість, Мауро Олів’єрі зазначив, що «з великим ентузіазмом». За його словами, розповсюдження медалі навіть перевищує прогнози. Справа в тому, що медаль, зазвичай, продається не так жваво, як монети. «Очевидно, що медаль красива, ініціатива конкретна і це благодійна ініціатива, – пояснив він, – і люди, очевидно, відчуваються причетними до проекту і охоче платять 50 євро, щоб отримати дуже гарний предмет, і тому що ці гроші потім підуть на щось корисне і позитивне».

Директор Монетного двору розповів, що початковий тираж становив 3000 примірників, але вже вирішено підняти його до 5000. Якщо ж буде попит, вони готові карбувати далі. «Ми маємо також багато запитів з України, десятки замовлень, але на даний час є проблема з поштовою відправкою в Україну. Ватиканська пошта повідомила, що на даний час не мають змоги відправляти посилки», – сказав він, запевнивши, що вивчаються інші можливості, і якщо потрібно, то готові дочекатися слушної нагоди, щоби відправити ці медалі також і тим, хто замовляє їх з України.

 

Помилка

У проект, який здійснювався в поспіху, від самого початку закралася помилка, через яку довелося вивести з продажів перший тираж: був неправильно написаний рік понтифікату Папи Франциска: замість Х було ХІІ. Мауро Олів’єрі бере на себе відповідальність за цей випадок, зазначивши, що незважаючи на серію перевірок, помилку було виявлено лише через кілька годин після того, як перші примірники потрапили на вітрини. Завдяки швидкому реагуванню всі медалі з помилкою були вилучені з продажу, а тепер вже розповсюджується правильна версія.

Гідність серед страждання

Розповідаючи про саму медаль, ініціатор проекту зазначив, що три жіночі постаті на реверсі представляють три покоління: молода мама на першому плані, поряд з якою її похила віком матір з валізкою, і дочка, що тримає в руках плюшевого ведмедика. «Ці жінки виходять з руїн, бабуся тримає валізу, в якій, мабуть, зібрала все те, що змогла забрати з набутого за 80-90 років життя. Дівчинка тримає в руці лише м’яку іграшку – те, що їй, напевно, найдорожче, теплий спогад. А мама тримає її за руку і прямує до нас. Постать жінки випромінює велику гідність, вона виходить із ситуації знищення та прямує до нас, спонукаючи до відповідальності, яку ми, як окремі особи і як країни, маємо перед цими людьми, і насамперед, перед людьми, які найбільше страждають від воєн», – наголосив Мауро Олів’єрі.

 

Молитва - це те, що доступне кожному

На аверсі медалі, крім герба Папи Франциска та голуба з оливковою гілкою як символу миру, можемо прочитати уривок з молитви, написаної Неапольським Архиєпископом, яку Святіший Отець прочитав під час загальної аудієнції 16 березня. Чому ця молитва, а один із численних закликів Папи? Пояснюючи такий вибір, Директор Монетного двору підкреслив, що «молитва – це прекрасний жест, який кожен з нас може зробити: просити Господа втрутитися та зупинити це кровопролиття». «Нам сподобалися слова цієї молитви, – зазначив він, – і як тільки ми її почули, то зв’язалися з художницею, щоб вияснити, чи можливо помістити їх на аверсі разом з голубом і гербом Папи. Ці слова дуже значущі: ця молитва звернена до Ісуса, який народився під бомбами в Києві, який помирає на руках матері в сховищі Харкова, і якого також відправляють на фронт у двадцятирічному віці» .

«Ця молитва, що розгортається між крилами голуба, схожа на молитовну веселку, яка так само, як і голуб з оливковою гілкою, виражає побажання миру, адже після бурі, що лютує цими днями в Україні, вийде сонце, небо проясниться і люди зможуть знову почати жити спокійно і мирно», – переконаний Мауро Олів’єрі.

 

Кошти до розпорядження Папи

Директор ватиканського Монетного двору підкреслив, що випуск цієї медалі – виключно благодійний проект, а не комерційний. «Адміністрація Губернаторства нічого не заробить на цій ініціативі. Всі виручені кошти будуть передані Папі, який на свій розсуд використає їх для допомоги українському населенню», – сказав він. Очевидно, як зазначає Мауро Олів’єрі, існує безліч способів займатися доброчинністю. Їхня ж пропозиція скерована до нумізматів і колекціонерів, але також і до широкого загалу, пропонуючи придбати гарну та промовисту річ, кошти з продажу якої допоможуть комусь, хто перебуває у важкій ситуації.