У Ватикані вийде марка до 80-річчя Франциска
  • Втр, 29/11/2016 - 09:41

З нагоди 80-го Дня народження Папи Римського Франциска, який відзначатиметься 17 грудня 2016 р., Філателійно-нумізматична бюро Держави Ватикан готує до виходу спеціальну листівку з пам'ятної маркою і печаткою.

 

Набір представляє собою ювіляра в жесті благословення на тлі статуї Матері Божої з Лухан – покровительки Аргентини. За Папою вміщено фрагмент вівтаря базиліки св. Петра. Автором композиції є сучасний іспанський художник Рауль Берсоса, який спеціалізується в сакральному мистецтві, особливо на біблійні теми. Філателійний набір, як наголошується в спеціальному повідомленні ватиканського Бюро, виконані в реалістичній техніці, але носить і символічні риси: Франциска, який благословляє, промені від ікони Матері Божої, які висвітлюють обличчя Папи, фрагмент вівтаря з ватиканської базиліки, що символізує духовний авторитет Понтифіка в якості глави Католицької Церкви.

Все витримано в блакитному – марійному, і біло-жовтому – папському, кольорах. Творець проекту, Рауль Берсоса давно співпрацює з Ватиканом, регулярно проектує обкладинки для книг, які видаються з нагоди церковних урочистостей, наприклад, беатифікацій і канонізацій, а також виконує замовлення Філателійно-нумізматичного бюро. Його роботи прикрашають багато храмів в Іспанії та за кордоном: у США, Гватемалі, Франції, Італії та інших країнах.

Нинішній Папа Франциск народився 17 грудня 1936 року. у Буенос-Айресі в родині італійських іммігрантів з П'ємонту, отримав священичі свячення як член Товариства Ісуса 13 грудня 1969 року. Був провінціалом ордена в Аргентині. 28 лютого 1998 р. став архієпископом Буенос-Айреса. На консисторії 21 лютого 2001 року святий Йоан Павло II включив його в Колегію кардиналів. 13 березня 2013 року кардинал Бергольо був обраний Папою і прийняв ім'я Франциск. Він є першим Єпископом Риму з таким ім'ям і першим єзуїтом на Престолі св. Петра.