У Ватикані вводять нову форму проведення засідань Синоду єпископів
  • Пон, 28/07/2014 - 18:35

Ми хочемо чесної, відкритої і цивілізованої дискусії, - розповідає кардинал Лоренцо Балдіссері, Генеральний секретар Синоду Єпископів, представляючи в інтерв'ю для CNS істотні ознаки реформи Синоду, яку він запроваджує.

Виявляється, що надзвичайне зібрання, яке розпочнеться 5 жовтня, буде не лише коротше, ніж попередні, але й менш чисельне. У ньому візьмуть участь глави єпископатів, а не їх делегати, глави Східних Церков, керівники римських дикастерій, кільканадцять учасників, визначених Папою, троє представників монахів, кільканадцять представників не-католиків, 30 спостерігачів, у тому числі кілька подруж.

Учасники Синоду вже двома тижнями раніше мають надіслати зміст своїх промов, а на їх представлення під час зустрічі кожен буде мати лише чотири хвилини. На засіданнях найважливішого значення матиме вступна доповідь, підготовлена Секретаріатом Синоду на основі робочого документа. Після закінчення першого тижня він буде переглянутий з урахуванням виступів учасників Синоду. Другий тиждень призначатиметься для обговорень у мовних групах. На відміну від попередніх Синодів, вони відбуватимуться не у формі мозкового штурму, під час якого різноманітні пропозиції представлялися Папі, а зосередять увагу на вищезгаданій вступній доповіді. Виправлений таким чином документ буде відправною точкою для засідань наступного Синоду, цього разу звичайної сесії, що відбудеться наступного року і має прийняти рішення щодо душпастирства сімей.